Önkormányzati elvonások: nem 120 milliárd a 120 milliárd

Infostart
2009. október 8. 15:25
Nem kell 120 milliárd forintos elvonástól tartani, viszont 70-75 milliárddal várhatóan kevesebb jut az önkormányzatoknak a költségvetésben - mondta az InfoRádiónak az önkormányzati miniszter. Varga Zoltán arról is beszélt, hogy a közösségi közlekedés mindenkinek jár, de a takarékossági intézkedések ezt a területet is érinthetik. Az InfoRádió a hétvégi Kossuth téri demonstrációról is kérdezte a tárcavezetőt.

Az önkormányzatok vesztesége legfeljebb 70-75 milliárd forint lehet a területet felügyelő miniszter szerint, mivel bérjárulékok csökkentése miatt a helyhatóságok is spórolnak. Varga Zoltán rámutatott: jövőre megszűnik az egészségügyi hozzájárulás, és csökkennek egyes járulékok, ezzel pedig mintegy 45-50 milliárd forintot nyernek az önkormányzatok.

A 120 milliárd forintos elvonás így valójában olyan, mint ha 70-75 milliárd forintot venne el a kormányzat.

A hétvégére, a Kossuth térre tervezett, az elvonások elleni demonstráció kapcsán a miniszter azt mondta: mindenki tudja, hogy a Kósa Lajos által szervezett megmozdulás mögött a Fidesz áll. Szomorúnak tartja, hogy az önkormányzati köztisztviselőket a politika arra használja, hogy demonstráljanak. Szerinte ezzel a hivatalnokok a köztisztviselői esküjükkel ellentétesen viselkednek.

Hozzátette: ezt a kérdést tárgyalóasztal mögött vagy a parlamentben kell megoldani, nem az utcán demonstrálva.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást