Lesz még Csabagyöngye

Infostart
2009. október 8. 17:16
A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem végleg tűnik el a korai érése miatt speciális magyar fajtaként jegyzett Csabagyöngye nevű szőlőfajta a Balaton vidékéről - tudta meg az InfoRádió.

 A válság és az Esca nevű gombabetegség miatt most valóban kivágják, de később újratelepítik az ordacsehi Balaton-Agrár Zrt. egyik, harminc hektáros szőlőültetvényét, amelyen a korai érése miatt magyar specialitásnak számító Csabagyöngye nevű fajta terem - értesült az InfoRádió a cég elnök-igazgatójától, Tavaszi Józseftől.

A badacsonyörsi Varga Pincészet évente 200 ezer palack bort állít elő a Csabagyöngye nevű szőlőfajtából. A céget vezető Varga Péternek tehát bőven lenne oka aggódni amiatt, hogy a sajtóban megjelent, félreérthető hírek szerint a Csabagyöngyét termesztő Balaton-Agrár Zrt. a válság és egy gombabetegség miatt kivágja az egyik ültetvényét. A borász mégsem fél - megerősítette az InfoRádió értesülését: ez a korai érése miatt nemzetközi szinten is rendkívülinek tartott magyar fajta nem tűnik el.

A dél-balatoni borvidéken idén 30-40 százalékkal csökkent a szőlő felvásárlási ára, ráadásul ezek jelentős részét csak 2010 második felében fizetik ki a termelőknek. Egyedül a Hungarovin külföldi tulajdonban lévő utódja, a Törley Pezsgőpincészet Kft. ad korrekt árat, amit egy hónapon belül át is utal - mondták el az InfoRádiónak nyilatkozó borászok. A szakemberek szerint egyébként most azért alacsonyak a felvásárlási árak, mert 2006-ban és 2007-ben irreálisan magasak voltak. A drága magyar borok kiszorultak az exportpiacokról, a válság miatt pedig felszámoltak néhány pincészetet.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást