Hankiss Elemér: A magyar kormányok csak elvileg felelősek

Infostart
2009. október 8. 17:39
Nincs lehetőség arra, hogy a magyar társadalom felelősségre vonja a kormányokat, így Hankiss Elemér szerint nálunk nincs is felelős kormány. A szociológus az InfoRádiónak azt mondta: nem átláthatók a kormányzati döntések, ezért a politika tartalmának és viselkedésmódjának kellene radikálisan megváltoznia.

A rendszerváltás óta egyik kormánynak sem volt komolyan átgondolt, pragmatikus, lépésekre kidolgozott programja arra, hogy a következő öt-tíz évben milyen irányba haladjon, mivé váljon Magyarország - mondta az InfoRádiónak Hankiss Elemér szociológus.

Arra a kérdésre, szükség van-e politikai szerkezetváltásra ahhoz, hogy társadalmi szerkezetváltozás jöjjön létre, Hankiss Elemér azt mondta: nem ért a politikai szerkezetelméleti kérdésekhez, ám úgy véli, a politika tartalmának, viselkedésmódjának, gyakorlatának kell radikálisan megváltoznia.

Felelős? Nem felelős?

Alkotmányosan ugyan felelősek a magyar kormányok, hiszen a politikai részvétel lehetősége megvan, a valóságban azonban mégsem felelősek a kabinetek, hiszen a társadalom nem tudja felelősségre vonni azokat. A kormányzati döntések átláthatatlanok, azok meghozatalába pedig egyáltalán nincs, vagy csak minimális a beleszólása az átlagpolgárnak - fejtegette a szociológus.

A politikai gyakorlatnak kell tehát megváltoznia, a nyugat-európai típusú demokrácia kereteit valódi tartalommal kell kitölteni - hangsúlyozta Hankiss Elemér.

Megrekedtek

A szociológus szerint a kis- és középpolgárságnak a mostani válságos időkben nem volt lehetősége fejlődni. "Az utóbbi hat-nyolc évben olyan mértékben mentünk lefelé egy meredek lejtőn, hogy valamennyi polgári osztály, kivéve talán a nagy- vagy szuperpolgárok kis csoportját, vesztett a lehetőségeiből, rosszabb helyzetbe szorult" - mondta.

Olyan kormányzásra van szükség - gazdasági, politikai és társadalmi értelemben is -, amely minél szélesebb rétegek számára teszi lehetővé a nyugodt, higgadt polgári gyarapodást anyagilag, szellemileg, erkölcsileg, tisztességben, gondolkodásban. Erre rengeteg lehetőség van, amelyek többségéhez még sok pénz sem kell, csak elszánás és következetes munka - fűzte hozzá Hankiss Elemér.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást