Értetlenség és kétségek - bezárták a Verseny utcai piacot

Infostart
2009. október 8. 11:26
Mindenki az újbóli megnyitásban bízott csütörtök reggel, a Verseny utcai piac bezárásának napján. Budapest VIII. kerületében, a Puskás Ferenc Stadionnal szemközt 50-60 ember ácsorgott a bezárt kapuk előtt, 10-15 rendőrrel együtt. A megjelentek csak mindennapi megélhetésükről beszéltek, és szinte kizárólag a kerületi jegyzőt és a hatóságokat hibáztatták a piac bezárásáért, amelyek nem mutattak együttérzést a kisemberekkel, és nem adtak elég időt méltányosságból a szükséges engedélyek beszerzéséhez.

A bezárás rendbontás nélkül zajlott, a rendőröknek nem volt sok dolguk. Az ott lévők petícióról, demonstrációról beszéltek, de hogy mindebből mi lesz, arra senki sem tudott válaszolni.

A megjelentek csak mindennapi megélhetésükről beszéltek, és szinte kizárólag a kerületi jegyzőt és a hatóságokat hibáztatták a piac bezárásáért, amelyek nem mutattak együttérzést a kisemberekkel, és nem adtak elég időt méltányosságból a szükséges engedélyek beszerzéséhez. Õk nem tudnak arról, hogy az idő elegendő volt, a piac üzemeltetője azonban nem kérte meg időben az engedélyeket.

Azért sem őt okolták, mert nem tájékoztatta az ide járókat arról, hogy kétséges a Novák piac sorsa. Az ügy ugyanis nem néhány hete, hanem legalább másfél éve tart, a kerületi jegyző először tavaly márciusban akarta bezáratni a létesítményt a sorozatos jogszabálysértések miatt.

A több mint tíz éve üzemelő árusítóhelyen razziák sora világított rá, hogy a piac szinte semmilyen előírának nem felel meg. A sokak által csak a lopott biciklik piacaként emlegetett Novákon koboztak el másolt DVD-ket, gyógyszereket és vélhetően lopásból származó árukat is. Voltak, akik a lomtalanításkor összeszedett bútorokat, apróbb tárgyakat árultak, elmondásuk szerint azért, mert ezeket itt vállalkozói engedély és számladadás nélkül adhatták el. Bejöhetett ide a hajléktalan is, hogy a napi 600 forintos áron kivegyen egy árusító asztalt a portékáinak.

Élelmiszert már régóta nem volt szabad itt árulni, a gyógyszereket is rendre elkobozták. A Novák és Novák Kereskedőház Zrt. tavaly a bírósághoz fordult a bezárást elrendelő határozat ellen, és azt remélték, hogy amíg zajlik az eljárás, addig a piac érinthetetlen.

Szigorúbb szabályozás

A probléma azonban tovább gyűrűzött. Egy idén márciusban életbe lépett kormányrendelet szerint ugyanis már nem elég nyilvántartásba vétetni egy piacot, az csak akkor üzemelhet, ha hatósági engedélyeket - például ÁNTSZ-tanúsítványt - szerez. A Novák és Nováknak ezt idén július 12-ig kellett volna beszereznie, ám ezt elmulasztották.

Ennek okáról csütörtök reggel a magát az üzemeltető cég ügyvezető igazgatójának mondó Lévai Zoltán annyit közölt, hogy az engedélyek beszerzése előtt fejleszteni kellett az infrastruktúrát, például újra kellett aszfaltozni a placcot és ki kellett cserélni az elektromos hálózatot is. Ezeket megtette az üzemeltető, majd be is adta a kérelmeket, ám az újabb csavar a történetben: ezt már nem a Novák és Novák Kereskedőház Zrt. tette meg, üzemeltetőnek ugyanis már egy másik cég nevezi magát.

Az önkormányzat sem érti pontosan, újabban miért az Alpok Idősek Otthona Kft. munkatársa fordul hozzájuk. Kérdésünkre Lévai Zoltán, az Alpok ügyvezetője azt mondta: azért, mert a Novák és Novák perben áll az önkormányzattal, ráadásul ez a cég jelenleg felszámolás alatt áll. A kérdésre, hogy az üzemeltetőcseréről miért nem értesítették a hatóságokat és a kerületet, azt mondta: ezt elintézték egymás között.

A kerület jegyzője korábban azt mondta: ha meglesznek a szükséges engedélyek, a piac ismét megnyílhat. Mivel azonban Xantus Judit a napokban elzárkózott attól, hogy az InfoRádiónak nyilatkozzon, arra egyelőre nincs válasz, hogy ez mikorra várható.

Pedig a Verseny utca környékén sokan bíznak abban, hogy akár egy hónapon belül ismét kihozhatják ide árujukat. Más perspektívát nem látnak, arra a kérdésre, hogy mit kezdenek magukkal, ha nem árulhatnak itt, egyikük sem tudott felelni. Válaszok helyett inkább kérdéseik voltak, többen nem értették például azt, hogy az újbóli megnyitásig miért nem árulhatnak az utcán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Egeresi Tünde és Szabó Gergõ összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Egeresi Tünde tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást