Dávid Ibolya felszólalt a toryk kongresszusán

InfoRádió / MTI
2009. október 8. 16:49
Az európai országok ma ismét több olyan problémával küszködnek, amelyekről azt gondolták, hogy rég maguk mögött hagyták - mondta csütörtökön, a brit Konzervatív Párt éves kongresszusán Dávid Ibolya, aki szerint a kontinensen "újból divatba jött" a populizmus és a demagógia.

A Magyar Demokrata Fórum elnöke a manchesteri rendezvény egyik díszvendégeként felszólalva kijelentette: a populizmus és a demagógia könnyű megoldásokat kínál a bajokra. Sokan ismét burjánzó államapparátusok létrehozására törekszenek, ezek azonban csak arra jók, hogy magas adóterhükkel, hatékonyságot nélkülöző működésükkel és átláthatatlanságukkal tönkretegyék a minőségi közszolgáltatásokat és a versenyképességet.

Dávid Ibolya szerint azonban pártja változatlanul a kis, de hatékony és őszinte kormány, valamint a felelős környezetvédelmi politika híve.

Az MDF vezetője kijelentette: az európai változások motorja csakis az Európai Parlament új, a brit toryk kezdeményezésére létrejött konzervatív-reformer frakciója lehet.

A magyar politikus szerint az MDF és a brit Konzervatív Párt együttműködése túlmutat az egyszerű baráti kapcsolatokon, a két pártot hosszú távú stratégiai szövetség köti össze.

Felszólalása után Dávid Ibolya az MTI-nek telefonon elmondta: a konzervatívokra a válságos időszakban a józan realitás jellemző, amely a megtakarítások, az ésszerűsítések, a visszafogott költségvetési kiadások ösztönzésével célozza a mihamarabbi kilábalást a jelenlegi válságból.

A Magyar Demokrata Fórum elnöke ezzel kapcsolatban visszautalt George Osborne-nak, a tory árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltjének "meglepően őszinte" kongresszusi felszólalására. Dávid Ibolya szerint Osborne "abszolút őszintén" beszélt a konzervatívok kormányprogramjáról, az állami eladósodás megállítását és a költekezés visszafogását célzó ésszerűsítési tervekről.

Az MDF vezetője elmondta: a brit konzervatívok tudomásul vették, hogy a magyar párt szükségesnek tartja a kelet-közép-európai országok számára az EU intézményi reformjaira kidolgozott Lisszaboni Szerződést.

A Konzervatív Párt népszavazást írna ki Nagy-Britanniában a szerződésről abban az esetben, ha a jövő tavaszi brit választásokon kormányra kerül, és a dokumentumot addig még nem ratifikálta mindegyik uniós tagállam.