Budai Gyula: Ne a bíróságon rendezzék a sukorói ügyet!

Infostart
2009. október 8. 15:06
A pénzügyminiszter szerint, ha a befektetőnek nem sikerül tisztáznia a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos aggályokat, a vagyonkezelőnek jogi lépéseket kell kilátásba helyeznie az ügyben. A Fidesszel szövetséges Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének igazgatója viszont azonnali hatállyal felbontatná a beruházással kapcsolatos szerződést. Budai Gyula ezt az Oszkó Péterrel folytatott megbeszélés után mondta az InfoRádiónak.

Oszkó Péter Budai Gyulával, a Magosz szövetségi igazgatójával egyeztetett csütörtökön a Pénzügyminisztérium épületében. A pénzügyminiszter elmondta: ha nincs a sukorói befektetővel közös álláspontja a tárcának, utasítani fogja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t (MNV), hogy formálisan szólítsa fel a befektetőt a felvetődött aggályok tisztázására, ennek hiányában pedig terelje jogi útra az ügyet.

Hangsúlyozta: pénzügyminiszteri jogkörénél fogva ő maga nem mondhatja fel a szerződést, jogi lépéseket az ügyben az MNV tehet, ő pedig legfeljebb utasíthatja erre a vagyonkezelőt.

Budai Gyula az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: a sukorói kaszinóberuházás ellen nemcsak a Magosz, hanem a területhez köthető civil is zöld szervezetek is.

A Magosz igazgatója hozzátette: olyan dokumentumokat mutatott be Oszkó Péternek, amelyek bizonyítják, hogy meg sem lehetett volna kötni a csereszerződést, mert a vagyonkezelő értékesítési szabályzata szerint, ha a cserére felajánlott ingatlan és csereingatlan közötti értékkülönbözet 11 százalékkal nagyobb, akkor az már nem csereüzletnek, hanem adásvételnek minősül, és nyílt pályázat alapján kell meghirdetni.

Budai Gyula hangsúlyozta: több mint egymilliárd forint értékű állami területet cseréltek el egy értéktelen pilisi és albertirsai gyümölcsösre. Az állam ezen a csereüzleten 800 millió forintot bukott. Hozzátette: kezdeményezte az MNV-nél, hogy vizsgálják ki az ügyletet, és továbbra is az a kérése, hogy a sukorói ügyet ne a bíróságon rendezzék, hanem Oszkó Péter utasítsa a vagyonkezelő vezetőjét, álljon el a csereszerződéstől.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást