A kórházak elviszik a távhő áfájának csökkentését?

Infostart
2009. október 8. 11:53
Veszélybe került a távhő áfájának jövő évi csökkentése - közölte a pénzügyminiszter. A pénzt a kórházak viszik el, amelyekkel szerdán állapodott meg a kormány.

A kórházaknak átcsoportosított pluszforrás olyan tartalékokat érint, amelyeket a távhő áfa-csökkentésére különítettek el - mondta a pénzügyminiszter sajtótájékoztatón.

"Ha a távhőáfa-csökkentést meg akarjuk csinálni, akkor dolgoznunk kell még azon, hogy ez milyen intézkedések eredményeként" tehető meg - fogalmazott.

Fidesz szerint átverés volt a kormány és az MSZP ígérete a távfő-áfájának csökkentésére. László Tamás, az ellenzéki párt képviselője úgy látja: azonnali segítségként szükség lenne az áfacsökkentésre.

Emlékeztetett: a Fidesz visszatérő javaslata volt a távhő áfájának kedvezményes kulcsba sorolása; ha ezt legutóbb márciusban nem utasította volna el a kormánytöbbség, akkor a panellakásokban élők már hónapok óta 4-5 ezer forinttal kevesebbet fizetnének.

Az egészségügyi tárca - a pénzügyminiszter közreműködésével - szerdán állapodott meg a kórházi szakmai szervezetekkel a finanszírozásról. Székely Tamás egészségügyi miniszter szerdán elmondta: októberben és decemberben többletforráshoz juttatják a kórházakat, és januárban életbe léptetik a finanszírozási csúszás csökkentését két hónapra.

Ez azt jelenti, hogy a novemberi teljesítményt januárban fizetik ki február helyett és februárban kifizetik a decemberi teljesítmény után járó díjat - tette hozzá.

Megegyeztek abban is, hogy jövőre mekkora lesz az éves finanszírozott teljesítmény-volumen korlát összege és abban is, hogy 146 ezer forint lesz az alapdíj, de pontos összeget még nem lehet mondani, mert az elvégzett teljesítményt fizetik ki.

A kórházak így októberben 4.5 milliárdot, decemberben 6 milliárdot, januárban pedig a teljesítménynek megfelelő plusz egyhavi juttatást kapnak.

A megállapodást Oszkó Péter pénzügyminiszter is aláírta, ám már szerda délelőtt az országgyűlés szakbizottságában elmondta: a költségvetési források szinte teljes egészében le vannak kötve és már "gyakorlatilag nulla a mozgástere a kormánynak".