"A családi típusú jövedelemadózást is lehet antiszociálisan működtetni"

Infostart
2009. október 8. 08:00
A családi adózást is lehet rendkívül antiszociális módon működtetni - mondta a Fidesz adózási tervéről a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese. Morvayné Bajai Zsuzsanna hozzátette, a családi adózás esetében is fontos lenne, hogy a gyerekek ellátását biztosító jövedelem után ne kelljen adózni.

Nemrég Orbán Viktor a Magyar Televízió szerda reggeli adásában azt mondta: az egykulcsos adózás és a családi adórendszer közül az utóbbi pártján áll.

Lehet a családi típusú jövedelemadózást is nagyon antiszociálisan működtetni, de a személyi jövedelemadózásban is jól lehet kezelni az eltartottak ügyét - reagált az InfoRádiónak a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese a Fidesz elnökének kijelentésére.

Morvayné Bajai Zsuzsanna hozzátette: tény, csak a családi adózással lehet elkerülni, hogy a segélyre szorulók is adót fizessenek. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy ennek az adórendszernek a bevezetése technikai nehézségekbe ütközne, és problémás lenne az adóelőleg rendszeres beszedése is.

A NOE nem foglal állást abban a kérdésben, hogy melyik a jobb adózási rendszer, a lényeg az, hogy a kiskorú gyerek eltartásához szükséges jövedelem után ne kelljen adót fizetni - hangsúlyozta az egyesület elnökhelyettese.

Morvayné Bajai Zsuzsanna elmondta: alapvetően két típusa van a családi adózásnak. Az egyik fajtánál csak azt veszik figyelembe, hogy egy háztartáson belül a házastársak egymáshoz képest különböző nagyságrendű jövedelmet szereznek.

A másik típus esetén a család összes tagjának jövedelmét összeadják, majd fogyasztási egységként mindenkiét besorolják egy adósávba. Ennél a fajtánál azonban elveszik a gyerek adómentessége - fűzte hozzá az elnökhelyettes.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást