Siralmas eredmény: a magyarok többsége nem beszél idegen nyelvet

Infostart
2009. október 7. 09:00
Magyarországon beszélnek a legkevesebben idegen nyelvet az EU tagállamai közül - írja a Népszabadság az Eurostat felmérésére hivatkozva.

A magyarok háromnegyede csak anyanyelvén tud meg megszólalni, miközben az uniós állampolgárok közel kétharmada beszél valamilyen idegen nyelven. A siralmas eredmény oka a szakemberek szerint egyrészt a nyelvi elszigeteltségünk, másrészt a hazai nyelvoktatás minősége.

Ötvenezer forintos pénzbírsággal sújtotta az Egészségbiztosítási Felügyelet az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat, amiért nem tette közzé időben a vényírási jogosultsággal rendelkező orvosok gyógyszerrendelési gyakorlatára jellemző mutatókat - közli a Magyar Nemzet. Az egészségbiztosítónál elmondták: az adatok már felkerültek az OEP internetes oldalára.

Hétfőn este felkapcsolták a díszvilágítást az Erzsébet hídon, majd nem sokkal később le is kapcsolták - értesült az Index. Az utolsó hivatalos próbavilágítás szeptember 23-án volt, akkor mindenkinek megfelelt a kivilágított híd. Az átkelő november 17-én öltözik fénybe.

A Világgazdaság összeállítása szerint a nagy európai és tengerentúli ingatlanalapok minél előbb vásárolni szeretnének Magyarországon. A lap értesülései szerint egy amerikai befektetői csoport megbízást adott egy 50-100 millió euró közötti irodai vagy kiskereskedelmi ingatlan megvételére, nyugat-európai alapok pedig lakásportfóliót, illetve ugyancsak első osztályú irodai ingatlanokat vásárolnának.

Mától ismét a vállalati profitok kerülnek a befektetők fókuszába, ugyanis az Alcoa eredményeivel megindul a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon - írja a Portfolio.hu. A piacok a számok mellett kiemelt figyelemmel követik azt is, hogy a menedzsment milyen profitvárakozásokat fogalmaz meg, amelyek arról szolgálnak információval, hogy a vállalatvezetők milyen gyors felépülésre számítanak.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást