Kíváncsi rá, mennyi hitelt kapna, ha az MNB-n múlna?

Infostart
2009. október 7. 11:40
A Portfolio.hu kiszámította, hogy a piacon jelenleg elérhető legalacsonyabb THM-ek mellett egyes jövedelemi szinteken mekkora lakás-, illetve szabad felhasználású jelzáloghitelhez jutnának hozzá a magyar háztartások, amennyiben egy az egyben életbe lépnének a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vasárnap közzétett javaslatai. A számokból kiderül, hogy minimálbéres családok három millió forintnál jóval nagyobb hitelhez forintban sem jutnának, míg 15 millió forintos hitelt jószerivel csak 400 ezer forintos nettó havi családi jövedelem igazolásával lehetne kapni - de csak forintban. A svájci frank hitelezést gyakorlatilag kivégezné a javaslat.

A portfolio.hu-n található táblázat bemutatja, hogy a piacon alacsonynak mondható (jelenleg csak egy-két banknál elérhető) 11 százalékos forinthitel THM mellett egyes papírral igazolt jövedelmi szinteken mekkora hitelhez juthatnának hozzá a magyar háztartások, amennyiben az MNB vasárnap bemutatott korlátozásai hatályba lépnének.

Forinthitelt 250 ezer forintos havi nettó jövedelemig maximum 30, afölött 500 ezer forintos havi jövedelemig 40, 500 ezer forint fölött pedig 50 százalékát érheti el a havi törlesztőrészlet a háztartás jövedelmének.

A kedvező THM-ek felhasználásával elvégzett annuitás számításból kiderül, dupla minimálbérrel alig több mint három millió forint hitelt vehetnének fel a családok, a 400 ezer forintos háztartási jövedelem mellett elérhető 15 millió forintos hitelhez pedig például 22 millió forintos fedezet szükségeltetne.

Jelenleg ehhez több banknál elégséges a hitel összegének megfelelő, 15 milliós fedezet is. A táblázatban szereplő 115 632 forintos havi jövedelem a minimálbér duplájának felel meg, tehát ebben az esetben azt feltételezzük, hogy mindkét kereső minimálbérből él.

Bár sok múlik az éppen aktuálisan elérhető THM-eken, a kisebb THM miatti előnyt kioltja az euróhitelek szigorúbb szabályozása, így euróban még kisebb összegű hitelhez juthatnának hozzá a családok. 200 ezer forintos nettó jövedelem esetén például alig több mint öt millió forintot lehetne felvenni, de ehhez is csaknem tíz millió forintos jelzálog-fedezetet kellene felmutatni. 15 millió forintos hitelt még a 400 ezer forintos havi jövedelemmel rendelkezők sem tudnának felvenni, ráadásul már csaknem 30 millió forintos fedezetre lenne szükségük.

A svájci frankban történő hitelezést pedig lényegében már ellehetetleníti a javaslat, és ez elsősorban a 15-25 százalékban maximált törlesztés/jövedelem arány miatt van így, ami euróhitel esetében még 23-38 százalék. Ráadásul az LTV-követelmény is sokkal szigorúbb itt, 35 százalék ugyanis az euróhitel 54 és a forinthitel 70 százalékával szemben.

Mindez azt jelenti, hogy tíz millió forintos frankhitelt csak körülbelül 400 ezer forintos jövedelem fölött lehetne felvenni, de csak majdnem 30 millió forintos fedezet mellett.

Ami a szabad felhasználású jelzáloghiteleket illeti, ezek THM-je általában kedvezőtlenebb, mint a lakáshiteleké (plusz két százalékkal számoltak), ezért ugyanakkora havi törlesztőrészlethez alacsonyabb hitelösszeg tartozik, miközben a törlesztés/jövedelem aránya az MNB javaslatai alapján ugyanakkora.