Andor László lehet az új EU-biztos - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. október 7. 20:53
Az InfoRádió értesülései szerint Andor Lászlót, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóságának tagját jelöli az Európai Bizottság új magyar biztosának a miniszterelnök. Budai Bernadett kormányszóvivő nem kommentálta a hírt, csak annyit közölt, hogy Bajnai Gordon egy héten belül bejelenti jelöltjét a posztra, Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője pedig úgy nyilatkozott: még nem született döntés az ügyben. Andor László korábban Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tanácsadójaként dolgozott.

A Londonban élő, 43 éves közgazdász 2005 óta az európai pénzintézet Magyarországot képviselő igazgatója, emellett a Magyar Tudományos Akadémia Nemzetközi Tanulmányok Bizottságának tagja, kandidátus, és tanít a Budapesti Corvinus Egyetemen is. --Szájer József, az Európai Néppárt frakciójának fideszes alelnöke az InfoRádióban úgy vélte: politikai kulturálatlanság lenne, ha a kormány fél évvel a választások előtt az ellenzék egyetértése nélkül jelölne biztost az Európai Bizottságba.

Bajnai: Magyarország megmenekült a pénzügyi összeomlástól

A kormányfő szerint Magyarország megmenekült a pénzügyi összeomlástól. Bajnai Gordon a Reuters hírügynökségnek azt mondta: az ország még nincs biztonságban, tartania kell magát a szigorú költségvetési politikához, hogy bevezethesse az eurót, de már a Nemzetközi Valutaalap segítsége nélkül is boldogulhat. A 2010-es miniszterelnök-jelöltségére vonatkozó kérdésre válaszolva a kormányfő megismételte: egy évre vállalta el a munkát.

Bankszövetség: A bizalom helyreállítása a fő feladat

Az ügyfelek és a pénzügyi szektor szereplői között az elmúlt időszakban megingott bizalom helyreállítását nevezte a Magyar Bankszövetség legfontosabb feladatának az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Papp Edit az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a pénzügyi közvetítőrendszer a gazdaság egyik legfontosabb pillére, amely a bizalomra épül. A Bankszövetség új elnökségi tagja a jegybank által kidolgozott, a devizahitelezés korlátozásáról szóló javaslatról azt mondta: AZ szűkíti a piacot és tovább mélyítheti a recessziót. Papp Edit szerint, ha a rendelet a most ismertetett tervezet alapján készül el, akkor jelentősen visszaeshet a lakossági hitelezés és kevesebben juthatnak lakáshitelhez. A Magyar Bankszövetség most választotta meg új vezetését; az elnök Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója lett, az elnökség pedig két új taggal, Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával és Papp Edittel, az Erste Bank elnök-vezérigazgatójával bővült.

Magyarország rendbe tenné a tejágazatot

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint segíthetne az Európai Unió tejpiaci gondjainak megoldásában, ha - részben vagy egészben - elfogadnák a magyar javaslatokat. Gráf József a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: Magyarország szerint átmenetileg 50 százalékkal növelni kellene a tej exporttámogatását, emellett - szintén átmenetileg - másfélszeresére kellene emelni az intervenciós árakat, valamint a kvótaalapú közvetlen támogatások mértékét.

Megállapodott a kórházakkal az egészségügyi tárca

Megállapodott a kórházak idei többletjuttatásáról az intézmények képviselőivel az egészségügyi tárca. Székely Tamás miniszter közölte: az egyezség alapján októberben és decemberben többletforráshoz juttatják a kórházakat, januárban pedig életbe léptetik a finanszírozási csúszás csökkentését két hónapra. Hozzátette: a november 1-jétől ismét hatályos teljesítményvolumen-korlát alapú finanszírozási rendszerben 146 ezer forint lesz az alapdíj. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta: átmenetileg megoldódtak a finanszírozási zavarok. A megállapodást Oszkó Péter pénzügyminiszter is aláírta.

Egy jelentkezőt kizárt az ORTT a rádiós pályázatból

Öt ajánlatot fogadott el az országos kereskedelmi rádiófrekvenciákra kiírt pályázatra az Országos Rádió és Televízió Testület. A médiahatóság a tájékoztatás szerint a Zene Rádió Zrt.-t a nem megfelelő üzleti-pénzügyi tervek miatt kizárta a versenyből. A pályázatok szeptember 28-ai beadása után közzétett menetrend alapján elképzelhető, hogy a nyertesekkel csak november közepén kötik meg a műsorszolgáltatási szerződést, miközben már november 19-én meg kellene kezdeni a szolgáltatást.

Kiosztották a kémiai Nobel-díjat

Egy izraeli, egy amerikai és egy brit tudós kapja az idén a kémiai Nobel-díjat. Az indoklás szerint Ada Jonat izraeli, Thomas Steitz amerikai és Venkatraman Ramakrishnan indiai születésű amerikai tudós úttörő vizsgálatokat végzett a riboszómák, vagyis a sejtek úgynevezett fehérjegyárai szerkezetével és működésével kapcsolatban. A díjazottak kutatásai során vált világossá, hol és hogyan fordítódik le a DNS-ben tárolt genetikai információ a fehérjék nyelvére. A riboszómákkal kapcsolatos alapvető felfedezések számos jelentősége közül ma az egyik legkiemelkedőbb az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem, mivel az antibiotikumok körülbelül felének a riboszómák a célpontjai. Ada Jonat 1964 óta az első nő, akinek odaítélik a kémiai Nobel-díjat.