Tíz- és százmilliós végkielégítések a MÁV-nál

Infostart
2009. október 6. 07:20
A Magyar Nemzet szerint a MÁV-nál röpködnek a 10, esetenként a 100 millió forintok a távozó vezetőkhöz. Úgy alkották meg ugyanis a vasúti társaságnál a menedzser-szerződéseket, hogy lehetőség legyen ekkora végkielégítések kifizetésére.

Heiczinger István MÁV-vezér eltávolítása a lap információi szerint rekordgyanús végkielégítéssel járna. A parlament MSZP-SZDSZ alkotta többsége tegnap elutasította azt az ellenzéki határozatjavaslatot, amely az állami vállalatok vezetőinek elfogadhatatlanul magas fizetésének radikális csökkentését szorgalmazta.

Hitelfelvételre kényszerülhetnek a települések - írja mai számában a Népszabadság. A kormány és az önkormányzatok között már jó ideje folyik a számháború. Egy önkormányzati szakértői anyag szerint jövőre csak hitelfelvétellel vészelhetik át a települések a költségvetési szigorítást. Az önkormányzati államtitkár azt mondja, az önkormányzatok úgy tesznek, mintha elfeledkeznének az évi 300 milliárd forintnyi uniós támogatásról. A TÖOSZ szerint a saját bevétellel nem rendelkező kistelepülések bizonyosan működésképtelenné válnak, a szolgáltatások színvonalának csökkenése viszont mindenütt reális veszély, hiszen kevesebb támogatásból aligha lehet változatlan formában működtetni az oktatási vagy a szociális ellátó rendszert. Az pedig nem reális alternatíva, hogy a kieső bevételt a térítési díjak emelésével kompenzálják.

Az index.hu információi szerint ezerszámra lopják a hotmailes jelszavakat. A lista egy számítástechnikai blogon bukkant fel, ahonnan postázták a BBC-hez. A nemzetközi botrány miatt a Microsoft is azonnal reagált a hírre, és bejelentette: nyomozást kezd az ügyben.

A Világgazdaság szerint további szerkezeti reformokat szorgalmaz a Nemzetközi Valutaalap. Korántsem magától értetődő ugyanis, hogy a nemzetközi környezet javulásával Közép- és Kelet-Európa automatikusan visszatér a válság előtti fejlődéshez - figyelmeztetett tegnap az IMF igazgatója. Magyar szemmel még nagyobbak a gondok. Jövőre az IMF a GDP-ben zsugorodását várja Magyarországon, míg a térség legtöbb államában már növekedést. Érthető tehát, hogy a szervezet további strukturális lépéseket szorgalmaz. Azzal kell számolni, hogy az állampapírok után fizetendő kockázati prémiumok és azok ingadozása is nagy marad. A valutaalap szakértője az adósságállományok növekedésére is felhívta a figyelmet, ebből a szempontból Magyarországot a középmezőnybe sorolta.

A Napi Gazdaság úgy véli: önállóan is kiépíthetné mobilhálózatát a Digi. A kábelhálózati szolgáltató Digi Kft is érdeklődik a 2010-ben induló, 900 Mhz-es mobilinternet koncessziós pályázat iránt. A 29 milliárd forint jegyzett tőkével bíró társaság egy sikeres pályázat esetén hitelfelvétel nélkül, saját forrásból építhetné ki a szolgáltatáshoz szükséges hálózatot. A cég egyelőre azt sem zárja ki, hogy együttműködési megállapodást köt valamely mobilszolgáltatóval és partneri szerződés keretében kínál ügyfeleinek mobilszolgáltatásokat is magában foglaló komplex csomagokat.

A penzcentrum.hu a luxusnyugdíjakról ír. Mint arról a portál korábban már beszámolt, Magyarországon a nyugdíjasok valamivel több, mint öt százalékának a havi ellátási összege meghaladja a havi 150.000 forintot. A Pénzcentrum most azt vizsgálja, hogy mekkorára rúgnak Magyarországon a csúcsnyugdíjak, illetve hányan részesülnek kivételesen magas havi ellátásban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást