Stumpf: Akár Bokros Lajos is lehet szocialista kormányfőjelölt

Infostart
2009. október 6. 07:40
Kevés esélyt lát Stumpf István politológus arra, hogy Bajnai Gordon elvállalja az MSZP listájának vezetését és elindul a miniszterelnöki posztért. A Századvég Alapítvány elnöke szerint ugyanakkor az lehetséges, hogy a szocialisták egy része Bokros Lajos mögé sorakozik fel.

Nehéz ma megmondani, ki lehet majd az MSZP miniszterelnök-jelöltje: a párt újra meg újra kísérletet tesz arra, hogy megnyerje az ügynek Bajnai Gordon kormányfőt, ám nincs sok esély arra, hogy ez sikerül - mondta a Századvég Alapítvány elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Stumpf István nem vetné el teljesen annak lehetőségét, hogy Bokros Lajos mögött - egy újragondolt olajfa-koalíció megalakításának reményében - felsorakozik az MSZP, az SZDSZ és az MDF egy része, mondván, hogy a Horn-kormány pénzügyminisztere méltó kihívója lehet Orbán Viktornak.

A politológus szerint azonban ez komolyan megosztaná a szocialistákat. A kérdés az - magyarázta - hogy milyen célt tűz ki maga elé az MSZP: megpróbálja-e megakadályozni a Fidesz minél nagyobb arányú győzelmét, vagy inkább olyan embert keres a kampányhoz, akivel hozzá lehet fogni a párt újjáépítéséhez.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint erről még a szocialisták maguk sem határoztak. Stumpf István szerint mindenesetre az a valószínűbb, hogy a párt olyan személyt próbál majd találni, aki a veszteségminimalizáló stratégia szimbolikus alakja lesz.

Hanganyag: Mong Attila