Minden percünkre kíváncsi a KSH

Infostart
2009. október 6. 14:50
Tudta, hogy a magyarok a '90-es évek végén egy órával később keltek és feküdtek, mint a '80-as évek közepén? Ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal korábbi adatainak összehasonlításából. A KSH most ismét egy átfogó kutatást készít, amely a többi mellett arra ad majd választ: mikor kell a legtöbb buszt indítania a BKV-nak, ha csúcsidőben csökkenteni akarja a forgalmat.

A kérdezőbiztosok már megkezdték a munkát: október elejétől egy éven át több mint 11 ezer háztartást keresnek fel, ahol a 10 és 84 év közöttieket faggatják majd - mondta az InfoRádióban Giczi Johanna, a KSH vezető tanácsosa. Időmérleget készítenek, azaz azt várják a résztvevőktől, hogy egy megjelölt napra vonatkozóan percre pontosan mondják el, mit csináltak. A kérdezőbiztosok előzetesen rögzítik, hogy az adott napon a megkérdezett szabadnapos volt, ünnepelt valamit, vagy iskolába, dolgozni ment.

A kutatók azt is rögzíteni fogják, ha valaki párhuzamosan több tevékenységet is végzett, például reggelizés közben újságot olvasott. Mindezzel arra keresik a választ, hogy az emberek mennyit alszanak, mennyi időt vesz el az életükből, amíg beérnek a munkahelyükre, az iskolába, mely tevékenységeket végzik nappal és melyeket éjszaka.

A felmérés során több kérdőívet is használnak, például a lakáshelyzetre, a háztartás felszereltségére, a jövedelmi helyzetre vonatkozó adatokat is rögzítenek a kutatók. Emellett az egészségi állapotra, szabadidős tevékenységre, étkezésre, sportolásra, művelődésre vonatkozó kérdések is elhangzanak - tette hozzá Giczi Johanna.

Az adatokat 2011 tavaszán publikálja a statisztikai hivatal.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást