Luxusnyugdíjak Magyarországon: évi hatmillió mindhalálig

Infostart
2009. október 6. 08:20
Magyarországon a nyugdíjasok valamivel több, mint öt százalékának a havi ellátási összege meghaladja a 150 ezer forintot. A Pénzcentrum ezúttal azt vizsgálta, hogy mekkorára rúgnak a magyarországi csúcsnyugdíjak, hányan részesülnek kivételesen magas havi ellátásban.

Az öregségi nyugdíj mindenkori nagyságát az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset határozza meg, ezek szolgálnak az összeg megállapításának alapjául. Az ONYF tájékoztatása szerint a kiugróan magas összegű nyugdíjak szinte kivétel nélkül messze az öregségi nyugdíjkorhatár fölött, általában 70-80 évesen igénybe vett öregségi nyugdíjak.

A csúcsnyugdíjakkal rendelkezők évekkel a kötelező korhatáron túl is dolgoztak, ennek megfelelően összességében rendkívül hosszú, nem ritkán 50 évnél is hosszabb szolgálati időt értek el - közölte a Pénzcentrummal az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szakértője.

Mit mutatnak a számok?

A 150 ezer forint feletti sávba több mint 156 ezer nyugdíjas tartozott idén szeptemberben, 300 ezer feletti ellátásban azonban már csak kevesebb, mint hétszáz nyugdíjas részesült. A 400 százezer feletti ellátás alig 81 idős honfitársunk kiváltsága, míg félmillió forint feletti ellátásban csupán hatan részesültek.

Az ilyen esetekben az úgynevezett nyugdíjskála már a figyelembe vehető nyugdíjalap 95-100 százalékában határozza meg az induló nyugdíj összegét, vagyis az ellátás eléri vagy megközelíti a beszámított keresetek személyi jövedelemadóval csökkentett színvonalát.

Kiugróan magassá az teszi ezeket a nyugdíjakat, hogy a törvény nyugdíjtöbbletet (bónuszt) biztosít minden olyan esetben, amikor a biztosított a nyugdíjának megállapíttatása nélkül tovább dolgozik, szolgálati időt szerez.

A bónusz mértéke az illetőre vonatkozó korhatár fölötti minden munkában töltött (és járulékfizetéssel megalapozott) hónap után az egyébként járó nyugdíj 0,5, vagyis évi hat százaléka). A legnagyobb összegű magyar nyugdíjak esetében ez a korhatár fölötti időszak elérheti, sőt meg is haladhatja a 15-20 évet, tehát a bónusz mértéke 100 százalék fölötti is lehet (van rá példa, hogy 130 százalék feletti).

Ennek megfelelően az egyébként járó nyugdíj összegét megduplázza, vagy még ennél is nagyobb mértékben növeli. Természetesen a legnagyobb nyugdíjak esetében a nyugdíj összege a bónusz nélkül is magas az igen hosszú szolgálati idő és a beszámított, általában magas átlagkereset miatt, de a bónusz nélkül nem keletkezne kiugróan magas összegű nyugdíj.

A kiugróan magas nyugdíjak egyik titka tehát az igen magas életkorban történő nyugdíjba-vonulás, vagyis az aktív életszakasz, a munkavégzés, a járulékfizetés és a szolgálati idő-szerzés erős megnyújtása, ennek megfelelően a nyugdíjas életszakasz várható lerövidülése.