Erdei Tamás: a hitelezés korlátozásával kevesebben jutnának lakáshitelhez

Infostart
2009. október 6. 21:25
Országszerte megemlékezéseket tartottak október 6-a alkalmából. A pénzügyminiszter szerint folytatni kell a kormány által megkezdett gazdasági és pénzügyi politikát. Három amerikai tudós kapja az idén a fizikai Nobel-díjat

Országszerte megemlékezéseket tartottak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Aradon kivégzett vezetőinek és az első felelős magyar kormány vértanúhalált halt miniszterelnökének tiszteletére. Az állami megemlékezés-sorozat a Kossuth téren kezdődött, ahol a közjogi méltóságok jelenlétében felvonták majd félárbocra engedték a Magyar Köztársaság lobogóját. Később a Batthyány-mauzóleumnál és a Fiumei úti sírkertben, a Nemzeti Panteonban, valamint a Batthyány-örökmécsesnél koszorúzást tartottak. Megemlékezést rendeztek Aradon, a Szabadság-szobornál is.

A pénzügyminiszter szerint folytatni kell a kormány által megkezdett gazdasági és pénzügyi politikát, amelynek - mint mondta - már látszanak az eredményei. Oszkó Péter a parlamentben, a 2010-es költségvetési javaslat általános vitáját megnyitó expozéjában hozzátette: a szigorú intézkedéseknek lehet meg az az eredménye, hogy Magyarország erős pozícióban kerülhet ki a válságból. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke arról beszélt, hogy a benyújtott tervezet nem alkalmas a válság kezelésére, és az alapján a jövő év közepéig sem lehet biztosítani az ország gazdálkodását. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke úgy vélte: a nehezen kiszámítható, gyorsan változó gazdasági folyamatok miatt nem lehet minősíteni a fő számok teljesíthetőségét.

Hivatalos ingatlanadó-kalkulátort indít november 15-én a kabinet - jelentette be a kormányszóvivő. Szollár Domokos elmondta: az APEH és az Ügyfélkapu honlapján fellehető űrlap kitöltése után az adóhatóság számítógépes rendszere kiszámítja az ingatlan becsült értékét. Hozzátette: a lekérdezés ingyenes lesz, és az online felületen körülbelül 5 percet vesz igénybe. A Fidesz reagálásában közölte: ha a párt a választásokon bizalmat kap az emberektől, akkor egyik első intézkedéseként eltörli az ingatlanadót.

Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója szerint tovább mélyítheti a recessziót a jegybank által kidolgozott, a hitelezés korlátozásáról szóló javaslat. Erdei Tamás az InfoRádióban úgy vélte: szükség lehet egyfajta szűkítésre, a hitel és az érték arányának korlátozására, de ilyen szigorú összefüggés a jövedelmekkel nem indokolt. A Magyar Bankszövetség korábbi elnöke hozzátette: a kezdeményezés megnehezíti a lakossági hitelezést és kevesebben jutnának például lakáshitelhez. Korábban több szakértő is hasonlóan nyilatkozott.

Még nem döntött arról Szili Katalin, hogy indul-e a jövő évi parlamenti választásokon. Az Országgyűlés volt elnöke erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt. A szocialista politikus emlékeztetett arra: már elfogadta az MSZP pécsi és Baranya megyei szervezetének jelölését a területi listavezetői helyre, de elhatározása még nem végleges.

A nyugat-balkáni országok stabilitásának fontosságáról fogadtak el közös nyilatkozatot a visegrádi országok külügyminiszterei a kibővített budapesti tanácskozáson. A Külügyminisztérium szóvivője közölte: a négy visegrádi ország szerint a balkáni térség fejlődésében az euró-atlanti szervezetek bővítésének is kulcsszerepet kell kapnia. Mátrai Zsuzsanna hozzátette: a résztvevők abban is egyetértettek, hogy Magyarország a 2011 első félévi uniós elnöksége idején kiemelten támogassa a balkáni integrációs törekvéseket.

Romániában bizalmatlansági indítványt nyújtott be az ellenzék a kormány ellen, amelynek bukása nagyon valószínűnek tűnik, ugyanis valamennyi ellenzéki politikai erő Emil Boc miniszterelnök kisebbségi kabinetjének a menesztése mellett foglalt állást. Crin Antonescu liberális pártelnök szerint a november végi államfő-választásig egy független miniszterelnök által irányított szakértői kabinetnek kellene kormányoznia Romániát.

Görögországban megalakult a vasárnapi előrehozott választásokat megnyerő Pánhellén Szocialista Mozgalom új kormánya, amelyben a miniszterelnök, Jeórjiosz Papandreu magának tartotta meg a külügyi tárcát. A kulcsfontosságú pénzügyminiszteri posztot a 48 éves Jeórjiosz Papa-konsz-tantinu pártszóvivő kapta. Az új kormányban összeolvasztottak több korábbi tárcát, és létrehoztak egy újat is a környezetvédelem, illetve azzal összefüggő energiaügyek és légkörvédelem feladatainak végrehajtására.

Három amerikai tudós kapja az idén a fizikai Nobel-díjat - jelentette be Stockholmban az elismerést odaítélő Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A 10 millió svéd koronával járó díj felét Charles Kao-nak ítélték oda az optikai szálakon keresztül történő fénytovábbítás területén elért alapvető eredményeiért. Az elismerés másik felét megosztva kapja Willard Boyle és George Smith egy képalkotó félvezető detektor, a CCD-szenzor feltalálásáért.

Elutasította a svájci igazságügyi minisztérium Roman Polanski filmrendező kérelmét, hogy helyezzék szabadlábra, amíg a kiadatásáról döntenek. A tárca szóvivője elmondta: a kormányzat szerint nagy a kockázata annak, hogy az Oscar-díjas művész - szabadlábra helyezése esetén - megszökik. Roman Polanski jelenleg egy svájci börtönben várja a döntést esetleges kiadatásáról az Egyesült Államokba, egy több mint harminc évvel ezelőtti szexuális bűncselekmény miatt.