Egyre többen költöznek Budapestre

Infostart
2009. október 6. 08:40
A koordinálatlanság, az összehangoltság hiánya jelenti az egyik legnagyobb problémát a fővárosi projektekben - mondta az InfoRádiónak a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezetője. Ongjerth Richárd arról is beszélt, hogy demográfiailag jó Budapest helyzete, az elmúlt években nőtt a népességszám.

Ellentmondásos tendenciák érvényesülnek a fővárosban, világos irányvonalról nagyon nehéz beszélni - fogalmazott az InfoRádió által megkérdezett urbanisztikai szakértő. Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezetője kiemelte, hogy az uniós támogatásokkal összefüggésben gyors reakcióra volt szükség az elmúlt években, sok projekt nem volt előkészítve, és hiányzott a kellő szintű egyeztetés is a főváros és a kerületek között.

A szakértő szerint az összehangoltság hiánya komoly problémát jelent, minden kerületnek megvan a saját koncepciója, és nem látszik eléggé a főváros koordináló szerepe.

Ongjerth Richárd úgy látja, hogy a politikai mellett a szakmai koordináció is sokszor esetleges. Mindenki maga akarja megoldani a feladatot ahelyett, hogy együttműködne másokkal. A Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezetője megjegyezte, hogy ez az ország nagy részére igaz, Budapesten azonban hatványozottan jelentkezik a probléma, a véleménykülönbségek pedig sokszor csak azért nem jelennek meg, mert ha nem muszáj, akkor sokszor nem is állnak szóba egymással a résztvevők.

A főváros demográfiai helyzete kedvező, 2005 óta folyamatosan nő a népességszám. Az országon belülről is többen költöznek Budapestre, mint ahányan elhagyják a fővárost, illetve külföldről is többen érkeznek, mint ahányan távoznak. A szakértő azt is hozzátette, hogy összességében néhány ezer fős változásról volt szó 2008-ban is, ez viszont az országos népességfogyást tekintve kell értékelni.

Ongjerth Richárd kitért arra is, hogy a széles körű kínálat megléte kulcsfontosság a nagyvárosokban, Budapest adottságai a kulturális és a sportéletben is nagyon jók, a mindennapokban viszont nagyon zavaró a gazdátlanság a közterület rendjében.

A Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezetője szerint a fővárosban is jellemző, hogy az emberek politikai szimpátiája sokszor torzítja az egyes ügyek és az összkép megítélését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást