Vizsgálja a devizahitelezés szigorítását a PM - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. október 5. 21:05
Még vizsgálja a devizahitelezés kockázatait érdemben csökkentő szabályozásról szóló jegybanki javaslatot a Pénzügyminisztérium. Pichler Ferenc, a tárca szóvivője mindössze annyit közölt, hogy a napokban kapták meg a tervezetet.

A nemzeti bank indítványa szerint havi nettó 250 ezer forint jövedelemig a háztartási hiteleknél a törlesztés-jövedelem arány maximuma forinthitelnél 30, eurónál 23, egyéb devizánál 15 százalék lenne. Ezek az arányok sávonként változnának az összeghatár emelkedésével. A javaslat a gépjárműhitelek futamidejét öt évben maximálná, ezeknél a kölcsönöknél a hitel-fedezet arány forintban legfeljebb 80, euróban 62, egyéb devizában 40 százalék lenne. Szakértők a vártnál sokkal szigorúbbnak minősítették a jegybank által kezdeményezett szabályozást. A portfolio.hu szerint kifogásolható például a hitel törlesztőrészletének a háztartási jövedelmekhez kötése. A gazdasági portál úgy értékelte, hogy a tervek komoly korlátozásokat jelentenének a forinthitelek esetében is.

Sukoró: Bajnai támogatja vizsgálóbizottság felállítását


Támogatja a sukorói kaszinóberuházás ügyében kezdeményezett vizsgálóbizottság felállítását a miniszterelnök. Bajnai Gordon a fideszes Cser-Palkovics Andrásnak a parlamentben feltett azonnali kérdésére válaszolva azt mondta: áll az elé, hogy a politikai felelősséget, de ha találnak, akkor a jogi felelősségét is megállapítsák.

Nem tárgyal az Országgyűlés az állami cégek vezetőinek fizetéscsökkentéséről

Nem vette tárgysorozatba az Országgyűlés az állami vállalatok és intézmények vezetői fizetésének csökkentésére vonatkozó fideszes javaslatot. Az indítványt 164 képviselő, a Fidesz és a KDNP politikusai mellett két szocialista, egy szabad demokrata és 13 független képviselő támogatta, 175-en ellene szavaztak, 7-en tartózkodtak.

Egyre több a panasz

Húsz százalékkal több panasz érkezett a pénzügyi felügyelethez a második negyedévben, mint egy évvel korábban. A legtöbb kifogást a hitelezésről, ezen belül elsősorban a törlesztőrészletek alakulásáról tették az ügyfelek.

Páva: törvényes a vízmű birtokbavétele

Pécs polgármestere szerint törvényes volt a Pécsi Vízmű birtokbavétele. Páva Zsolt azután beszélt erről, hogy a helyi önkormányzat reggel biztonsági emberekkel kizáratta a Pécsi Vízmű Zrt. vezetőségét az épületből. A kint rekedt dolgozókkal nyilatkozatot írattak alá, miszerint két hét fizetett szabadságra küldik őket, míg Páva Zsolt polgármester munkásgyűlést tartott a dolgozóknak. A politikus azt mondta: azért volt sürgős a birtokbavétel, mert múlt csütörtök óta jogellenes állapot állt fenn a cégnél. Páva Zsolt emlékeztetett: az önkormányzat akkor hozta meg azt a döntést, hogy a jövőben egy új cég üzemelteti a vízművet. Kamarás Judit, a Pécsi Vízmű Zrt. kereskedelmi igazgatója azt mondta: a reggeli akció önkényes birtokbavétel, hiszen a társaság irányítását a tulajdonosok a cég közgyűlésén és a menedzsmenten keresztül gyakorolják.

Három kromoszómakutató kapta az orvosi Nobel-díjat

Három, Egyesült Államokban dolgozó tudósnak ítélték oda megosztva az idei orvosi Nobel-díjat Stockholmban. A Karolinska Intézet indoklása szerint az ausztrál születésű Elizabeth Blackburn, valamint a brit származású Carol Greider és Jack Szostak egy alapvető biológiai problémára talált megoldást: felfedezték, hogyan másolódnak a kromoszómák és milyen folyamat védi őket a töredezéstől. Kutatásaik hozzájárultak az öregedési folyamatok és a betegségek kialakulásának teljesebb megértéséhez, illetve lehetséges új terápiák kifejlesztéséhez. A legmagasabb orvostudományi elismerés 10 millió svéd koronával jár együtt. A fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat 1901-ben alapították, de kilenc alkalommal nem adták át, így az idén századszor osztják ki.

Vizsgálja az EB a tejágazat problémáit

Még ebben a hónapban szakértői csoportot hoz létre az Európai Bizottság az európai tejágazat problémáinak áttekintésére. Ezt Mariann Fischer Boel, az unió mezőgazdasági biztosa jelentette be Brüsszelben, a tagországok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozása után. A helyszínen ismét több száz tejtermelő tüntetett a felvásárlási árak emelését követelve. Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti képviselő azt mondta: a 27 tagállam közül 20 támogatná az uniós tejpiac gyökeres átalakítását. A politikus emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány már hónapokkal korábban javasolta a kvótaalapú támogatások emelését, illetve - Franciaországgal közösen - az exporttámogatások jelentős növelését.

Papuliasz alakíthat kormányt Görögországban

Görögországban a Pánhellén Szocialista Mozgalom vezetőjét bízta meg kormányalakítással Karolosz Papuliasz államfő. Az alkotmány értelmében Jeórjiosz Papandreunak három napja van az új kormány összeállítására. A majdnem végleges eredmények szerint a szocialisták a szavazatok 44,92 százalékával abszolút többséget, 160 képviselői helyet szereztek a 300 fős törvényhozásban. A 2004 óta kormányzó Kosztasz Karamanlisz távozó miniszterelnök vezette konzervatív Új Demokrácia 33,48 százalékot kapott, ami 91 mandátumot jelent.