Stumpf: Orbán Viktor régi álma, hogy egyedül kormányozhasson

Infostart
2009. október 5. 21:22
A Századvég Alapítvány elnöke szerint a Fidesz már nem veszítheti el a választásokat, a kérdés csak az, hogy milyen arányban nyer. Stumpf István az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: várhatóan két ellenzéki párt lesz a parlamentben, az MSZP és a Jobbik, és elárulta azt is: Orbán Viktornak régi álma az, hogy ne legyen koalíciós kényszerben.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint kegyelmi helyzetben volt nyáron Bajnai Gordon kormánya, hiszen a forint javított pozícióján, és a kabinet azt kommunikálhatta, hogy az ország hamarosan a piacról is képes lesz hitelhez jutni. Stumpf István azonban úgy látja: az igazi problémák ősszel jönnek majd el a kormány számára, amely kizárólag az államcsőd elkerülését, a válságkezelést tekintette feladatának, a szociális kérdésekkel azonban nem törődött.

Õsszel azonban mind a kórházak, mind az önkormányzatok, vagy a közösségi közlekedés is igen nagy problémákkal néz majd szemre, s ez már a kabinetnek is sok gondot jelenthet. Emellett a költségvetés elfogadása után más nehézségek is adódhatnak a kormányoldal számára. Ilyen lehet, ha például Szili Katalin környezetében új tömörülés jön létre, de az is megoszthatja az MSZP-t, ha elkezdődik a belső harc a választási lista befutó helyeiért. Az elemző szerint emiatt a jövőben is napvilágra kerülhetnek a BKV-jéhoz hasonló botrányok.

A szocialisták célja ilyen viszonyok között a veszteségminimalizálás lesz, ezt pedig részben azzal akarják elérni, hogy negatív kampányt kezdenek. Stumpf István hozzátette: már meg is kezdték a fideszes vezetésű önkormányzatok elleni támadásokat.

Ki lehet a szocialisták miniszterelnök-jelöltje?

A volt fideszes kancelláriaminiszter kevés esélyt lát arra, hogy Bajnai Gordon elvállalná a miniszterelnök-jelöltséget, bár ezt sokan szeretnék a szocialista pártban. Szavai szerint a fiatal politikusok közül azonban többen elvállalnák ezt a szerepet, például Molnár Csaba kancelláriaminiszter vagy Ficsor Ádám korábbi titokminiszter, sőt Mesterházy Attila jelenlegi parlamenti frakcióvezető is. Stumpf István szerint azonban egyikük sem oldaná meg az MSZP problémáját.

Az elemző ugyanakkor nem tartja elképzelhetetlennek, hogy Bokros Lajos mögé felsorakozik az MSZP egy része. Hozzátette: bárki lesz is a párt kormányfőjelöltje, az mindenképpen megosztja majd az MSZP-t.

A Fidesz akkor sem tudja elveszíteni a választásokat, ha a legrosszabb formáját adja

Több nyomás is nehezedik jelenleg a Fideszre, a többi mellett az, hogy sokan az összes probléma megoldását a párttól várják, méghozzá okkal, hiszen a Fidesz az elmúlt években mindig azt kommunikálta, hogy van megoldása a bajokra. Stumpf István szerint a legnagyobb ellenzéki pártnak ugyanakkor inkább mérsékelnie kellene ezt a messiásvárást.

A volt kancelláriaminiszter szerint a Fidesz akkor sem tudja elveszíteni a választásokat, ha a legrosszabb formáját hozza, de nem mindegy, milyen arányban nyer. Mind mondta, a párt már annak nagyon örülne, ha egyedül kormányozhatna, "Orbán Viktornak régi álma, hogy ne legyen koalíciós kényszer".Ennek elérése érdekében a Fideszben jelenleg kockázatminimalizálás zajlik, ahogy a szocialistáknál veszteségminimalizálás. A racionális diskurzusnak ezért van kevés tere, mivel a politikusok gyakran szenvednek "farkasvakságban" - mondta.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a Fideszt is fenyegeti bizalmi válság, ha nem tud közvetlenül a kormányra kerülése után néhány fontos problémát megoldani. A választók ugyanakkor adnak majd egy kegyelmi időszakot, amelyet a pártnak jól kell kihasználnia.

Elmondta azt is: új költségvetésről azért beszél a Fidesz, mert más kormányzati struktúrában és felelősségi körökkel, valamint más prioritások mentén képzeli el a kormányzást. Ha például a gazdaságot adócsökkentéssel akarja élénkíteni, ahhoz forrást kell találnia.

Két ellenzék

A Jobbikról szólva Stumpf István azt mondta: a párt az elmúlt hónapokban nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megmutassa, nemcsak egy randalírozó párt, hanem képes kormányprogram kidolgozására. Az elemző arra számít, hogy a Fidesznek két ellenzéke lesz a parlamentben, az MSZP és a Jobbik, amely megkönnyíti majd a kormányzó párt dolgát.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Stumpf István az MSZP kormányfõjelöltjérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Stumpf István a Fidesz-gyõzelemrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást