Meddig durvulhat még a kampány?

Infostart
2009. október 5. 16:00
A Fidesz szerint az MSZP minden idők legdurvább választási kampányára készül. A szocialisták ugyanezzel vádolják az ellenzéki pártot. De mitől, vagy pontosabban: milyen határt átlépve durva egy kampány? Az InfoRádió a nemzetközi tapasztalatok alapján ezt kérdezte Fűrész Gábor politikai kommunikációs szakértőtől.

Sokan már a negatív kampányt is durvának tartják, amelyben a résztvevők nem a saját programjuk hasznosságát hangsúlyozzák, hanem a másikét becsmérlik. De valóban ez lenne a durva kampány?

A negatív kampány akkor durva, ha a résztvevők bizonyíték nélkül fogalmaznak meg állításokat az ellenfelükről - mondta az InfoRádióban Fűrész Gábor politikai kommunikációs szakértő.

A jelenség teljesen elfogadott például az Egyesült Államokban, ahol azonban megvannak ennek az írott és íratlan szabályai - mutatott rá. Minden választások előtt hallhatjuk, amint a politikusok elmondják ellenfeleikről, azok hogyan keveredtek ellentmondásba, korábban mely törvényeket szavaztak meg, amelyet most elfogadhatatlannak tartanak. Gyakran kerül elő egy-egy videó a politikai ellenfélről, amelyen jelenlegi hitvallásával ellentétesen viselkedik.

A tengerentúlon a negatív kampány egyetlen szabálya, hogy nem hangozhatnak el hamis állítások, ilyen esetben ugyanis nemcsak súlyos kártérítéssel kell számolnia a vádaskodónak, hanem a választók bizalmának elvesztésével is - hangsúlyozta Fűrész Gábor.

Közép-Európában nem létezik ez a fajta politikai kultúra, itt egyszerűen nincsenek etikai szabályai a kampánynak. A politikai elit nem mutat példát, nem törvénytisztelő, ezért a választók nem tudnak felnézni a vezető politikusokra. Itt a politikai kultúra a feje tetején áll.

Ennek oka Fűrész Gábor szerint nem a választók felkészületlenségében, hanem az elit teljesítményében keresendő. A pártok egymást vádolják a durva kampánnyal, holott ennek kommunikálása már semmilyen előnyt nem jelent számukra.

Mindez háborús logika, amelyben a kölcsönös bizalmatlanság olyan szintre süllyedt, ahol már mindenki azt tekinti természetesnek, ha a másik a lehető legerőszakosabb lépést teszi felé, ami csak lehetőségében áll.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást