A politikai erőviszonyok átrendeződése átalakítja a kampányt

Infostart
2009. október 5. 07:40
A politikai erőviszonyok átrendeződése miatt más lesz a kampány - vélte az InfoRádió Aréna című műsorának két vendége: Hann Endre, a Medián Közvéleménykutató Intézet ügyvezető igazgatója és Tóth Zsolt, a Forsense Piackutató és Stratégiai Tanácsadó Intézet igazgatója. A szakemberek szerint nagy kérdés lesz, hogy a Fidesz miképpen viszonyul a jobboldali radikális szavazókhoz.

Teljesen új helyzet van a választási kampány előtt, mert a Jobbik jelenléte megváltoztatja a kialakult politikai struktúrát és gondolkodásmódot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Medián Közvéleménykutató Intézet ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: a Fidesz számára nagy kérdés, hogy mennyire mehet be középre, és mit veszít azzal, ha átengedi a jobboldali radikális szavazók egy részét a Jobbiknak.

Hann Endre szerint változást hoznak az új politikai szereplők is, aki új ígéretekkel megkérdőjelezhetik az eddigi politikai taktikát. Kiemelte: fontos lesz a fiatal szavazók viselkedése. Az első választók számára nem feltétlenül vonzóak a már régi, megszilárdult nagy pártok, így nyilván az LMP és a Jobbik is pályázik a fiatalok voksaira.

Tóth Zsolt, a Forsense Piackutató és Stratégiai Tanácsadó Intézet igazgatója úgy véli: nem lefutott a kis pártok szereplése, mert esetükben a választók körében egyfajta átrendeződés figyelhető meg, és előfordulhat, hogy például az MDF össze tudja szedni a bejutáshoz szükséges szavazatot. Az LMP szereplése kérdéses, de a Jobbik úgy néz ki, biztosan bejut a parlamentbe. 

Javul a Bajnai-kormány megítélése


A két intézet szeptemberi felméréséből kiderül, hogy a Bajnai-kormány megítélése fokozatosan javul. Tóth Zsolt a jelenség okát abban látja, hogy Bajnai Gordon kormányzása sokat javult ahhoz a pozícióhoz képest, ahol Gyurcsány Ferenc az utolsó időszakában volt.

Hann Endre szerint bár ellentmondásnak tűnik a rossz közhangulat és a kormány megítélésének javulása, ez azzal magyarázható, hogy a most előtérbe került témák (például az egészségügy) ugyan konfliktusforrást jelentenek, de az emberek közvetlen pillanatnyi érdekeit nem sértik.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A kormány népszerûségnövekedésérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A kampányról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást