A magyar pártok üdvözlik az ír népszavazás eredményét

Infostart
2009. október 5. 16:42
A lisszaboni szerződés írországi megerősítése lendületet adhat Európának - mondta a külügyminiszter napirend előtti felszólalásában. Az országgyűlésben minden képviselőcsoport üdvözölte az írországi népszavazás eredményét.

Az unió fejlődése szempontjából a lisszaboni szerződés és annak írországi megerősítése újabb mérföldkőnek számít: az integrációt magasabb szintre emeli, felgyorsítja a döntéshozatalt, megerősíti az unió értékeit - mondta napirend előtti felszólalásában Balázs Péter külügyminiszter.

A tárcavezető szerint az új szerződés egységesebb, hatékonyabb és átláthatóbb fellépést tesz lehetővé minden területen, és közelebb hozhatja az integrációt az uniós állampolgárokhoz.

A külügyminiszteri felszólalásra reagálva minden képviselőcsoport üdvözölte az írországi népszavazás eredményét. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője felszólalásában azt mondta: bízik benne, hogy Magyarországnak minél előbb erős kormánya legyen, így az unión belül is hatékonyabban érvényesülhetnek a magyar érdekek. Az egyik legfontosabb lehetőség szerinte ehhez 2011-ben lesz, amikor mi töltjük be az unió soros elnökségé, ezért fontos, hogy a kormány végre kiemelten kezelje a felkészülést, mert ez nagy siker lehet, de nagy szégyen is, ha nem sikerül - fogalmazott.

A szocialista Varga László arról beszélt, hogy bízik abban: a történtek lökést adnak a ratifikációs folyamatnak. A szabad demokrata Kovács Kálmán üdvözölte, hogy lezárul az EU történelmében az az időszak, amelyben szerinte az unió "béna kacsa" volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást