Új alapokra helyezné a szlovák-magyar viszonyt a Fidesz

Infostart
2009. október 4. 21:56
Garantáltan bekapcsolódhatnak a kényszerárverezett ingatlanok értékesítési folyamatába az önkormányzatok. Érvénytelen lett az időközi egyéni országgyűlési képviselő-választás első fordulója Baranya megyében. Görögországban az exit poll adatok szerint az ellenzéki szocialisták nyerték az előrehozott parlamenti választásokat. A nap hírösszefoglalója.

Garantáltan bekapcsolódhatnak a kényszerárverezett ingatlanok értékesítési folyamatába az önkormányzatok; ezt erősíti meg a nemrég kiadott kormányrendelet - közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos emlékeztetett arra: az augusztus 21-e óta hatályos törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy ne csak bírósági és közigazgatási végrehajtás keretében lehessen kényszerárverést tartani, hanem például olyan esetben is, amikor a bank értékesíti a zálogkötelezett ingatlanát vagy egyéb vagyontárgyát. A szóvivő hangsúlyozta: az új rendelet az általános szabályokhoz képest szigorúbb feltételeket támaszt az értékesítést végző hitelintézettel szemben.

Kormányra kerülése esetén a gazdasági növekedés beindítása mellett új alapokra helyezné a szlovák-magyar viszonyt és törvényt alkotna a kettős állampolgárságról a Fidesz. Szijjártó Péter, a párt elnöki stábjának vezetője az InfoRádióban azt mondta: növelnék a rendőrség létszámát és megakadályoznák, hogy a közintézmények szocialista kifizetőhelyként működjenek. A sürgős intézkedések közül az adócsökkentést, a gyes és a gyed korábbi szabályainak visszaállítását, az ingatlanadó eltörlését, az egészségügyi finanszírozás átalakítását és a költségvetés visszavonását emelte ki.

Érvénytelen lett az alacsony részvételi arány miatt az időközi egyéni országgyűlési képviselő-választás első fordulója Baranya megye 3-as számú választókerületében. Az érvényességhez több mint 50 százalékos részvételre lett volna szükség, ehelyett a csaknem 50 ezer választópolgárból 7.020 járult az urnák elé, és ez 14,1 százalékos arányt jelent. Az adatok százszázalékos feldolgozása után kialakult előzetes eredmény szerint a legtöbb szavazatot Kővári János, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta az érvényes szavazatok 84 százalékával, vetélytársai közül az MSZP-s Tóth Bertalan 14,5, a kisgazda Walter György 1,5 százalékot ért el. A második fordulót október 18-án tartják.

Több felhatalmazást kért a kormánytól a jegybank, hogy csökkenteni lehessen a lakossági devizahitel-állományt a későbbi gazdasági válságok enyhítése érdekében. Erről a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszélt a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank isztambuli közgyűlése közben tartott pénzügyi szemináriumon. Simor András azt mondta: a külföldi valutában való eladósodás fenyegeti a pénzügyi stabilitást és rendszerszintű kockázatot jelent, ezért nagyon fontos olyan szabályozási korlátokat teremteni, amely megakadályozza ilyen devizaadósság ismételt kialakulását a jövőben. Az isztambuli találkozón a valutaárfolyamok szélsőséges ingadozásának kockázataira figyelmeztetett a világ fejlett gazdaságait tömörítő Hetek csoportja is. A G7 pénzügyminiszterei és központibank-vezetői a tanácskozásról kiadott nyilatkozatukban üdvözölték Kína elkötelezettségét a rugalmas árfolyampolitika folytatása mellett. A Nemzetközi Valutaalap politikai-stratégiai testülete megerősítette: folytatni kell a gazdaságot ösztönző költségvetési programokat a világ országaiban mindaddig, amíg a stabilizálódás tartósnak nem bizonyul.

Virtuális rekonstrukciót és orvos szakértői jelentést készítettek magyar szakemberek a Bolíviában egy kommandósakció során lelőtt Magyarosi Árpád halálának körülményeiről. Megállapításaik szerint a 28 éves román állampolgárságú férfit gyakorlatilag kivégezték, ezért a család ügyvédje emberölés miatt feljelentést tesz a magyar rendőrségen. A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy terrorizmussal gyanúsított csoportot, amelynek tagjai szerintük meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok Santa Cruz egyik szállodájában agyonlőtték a vezetőjüknek tartott, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és egy ír férfit.

Várhatóan kedden vagy szerdán tér haza a földrengés sújtotta Szumátra szigetéről a Magyar Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata. Borbély János, a csoport vezetője az InfoRádióban elmondta: kiszámíthatatlan, hogy mikor lehet túlélőkre bukkanni a romok alatt, ezért folytatják a munkát. A 17 fős magyar mentőcsapat szombat óta dolgozik Padang térségében. A katasztrófa sújtotta körzetben a keresésben részt vesz a magyar katasztrófaelhárítók speciális mentőcsapata is. Õk várhatóan hétfőn indulnak haza. Korábbi becslések szerint a földrengésnek legalább 1100 a halottja lehet.

Görögországban az exit poll adatok szerint az ellenzéki szocialisták nyerték az előrehozott parlamenti választásokat; a tömörülés a szavazatok 40-44 százalékát szerezhette meg. A Jeórjiosz Papandreu vezette ellenzéki Pánhellén Szocialista Mozgalom így elegendő képviselői helyhez juthat ahhoz, hogy kormányt alakítson, és kiszorítsa a hatalomból az öt éve kormányzó Kosztasz Karamanliszt és a konzervatívokat. A becslés alapján a távozó kormányfő Új Demokrácia pártja a voksok 34-37 százalékát kapta.