Szélmalomharc a műemlékek védelméért

Infostart
2009. október 4. 09:00
A fővárostól a legkisebb településekig az országban szinte mindenhol lehet találni olyan műemléki védettség alatt álló épületeket, amelyeket tulajdonosai hagynak tönkremenni, összeomlani, hogy az ingatlan elveszítse a védettséget, és így gazdái értékes telekhez jussanak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mezős Tamás. A műemlékvédők eközben tehetetlenek, holott a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vezetőjének vannak ötletei a probléma kezelésére.

Tehetetlen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a műemléki védettség alatt álló épületek megóvásában - mondta Mezős Tamás elnök az InfoRádióban. Ha az épület tulajdonosában nincs meg a szándék arra, hogy megóvja az épített környezetet, akkor azt senki sem tudja megvédeni.

Hiába a bírságolási lehetőség, akiknek csupán a műemléknek helyet adó telek kell, igen könnyen elérhetik céljukat. Magyarországon ehhez nem kell mást tenni, mint jelzáloggal terhelve kell megvenni az ingatlant, így szinte lehetetlen behajtani egy esetleges bírságot. Utána már csak arra kell várni, hogy az épület összedőljön, így elvész a védettség.

Akinek ehhez nincs elég türelme, az kreatív módszerekkel gyorsítja az elerodálódás folyamatát - mondta Mezős Tamás -, például leszedi a cserepet, tető nélkül ugyanis nagyon gyorsan tönkremegy egy ház.

A hivatal elnöke szerint egyet tehetnek: személy szerint a tulajdonost - ha az ingatlan egy cég nevén van, akkor a cég tulajdonosát - bírságolják meg. Ha a bírság összegét az APEH letiltja a tulajdonos jövedelméből, abból elvégezhetők a kötelező állagmegóvási munkák.

Hatékonyabb lenne a műemlékvédelem munkája akkor is, ha a hivatalnak lenne saját forrása arra, hogy az elhanyagolt épületeken elvégezze a legfontosabb munkálatokat, amelyeket aztán bírság formájában hajt be a tulajdonostól.

Mezős Tamás attól sem riadna vissza, hogy az ilyen műemlékek egy forintért államosíthatók legyenek. Az állam elvégezhetné a legfontosabb munkákat, majd a "nyers rendbetétel" után eladná azokat. Így a tulajdonos is pontosan tudná, milyen feladatok várnak rá.