MTV-ostrom - Első fokon két letöltendő és négy felfüggesztett börtönbüntetés

InfoRádió / MTI
2009. október 2. 15:46
Két vádlottat két-, illetve hároméves letöltendő, négyet egy, illetve két év közötti felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt az MTV-székház 2006. szeptember 18-i ostromával kapcsolatban közérdekű üzem működésének megzavarása és más bűncselekmények miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon, nem jogerősen.

Az ügyész tudomásul vette az elsőfokú döntést, a nap folyamán korábban perbeszédében maga is felfüggesztett szabadságvesztéseket indítványozott.

A vádlottak többsége fellebbezett az ítélet ellen, így a Fővárosi Bíróságon folytatódik az ügyük.

Korábban már tucatnyi vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az elsőfokú bíróság ebben az ügyben, de ott jobbára nem voltak fellebbezések, így azok a döntések többnyire jogerőre emelkedhettek. Ezenkívül mintegy 20 vádlott ügye még mindig folyamatban van első fokon a PKKB-n, az MTV-székház ostromával összefüggésben.

2006. szeptember 18-án este a Szabadság téren azt követően szabadultak el az indulatok, hogy tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amelyben Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök nyilvánosságra került balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta.

A felbőszült tömeg 29 millió forintos kárt okozott az MTV-nek, betörtek az épületbe, dúltak, fosztogattak. Az épület előtt autókat borogattak és gyújtottak fel. Az ostromban megsérült 191 rendőr, közülük 21 súlyosan. A rendőrségi eszközökben több mint 70 millió forintos kár keletkezett. Sok elkövető ismeretlen maradt.