Jogászi segítség dilettáns politikusoknak

Infostart
2009. október 2. 07:40
Európai döntéshozóknak és joggyakorlóknak fogalmaznak meg ajánlásokat az 5. Európai Jogász Fórum képviselői. A szombatig tartó programsorozat első napjának sajtótájékoztatóján Máthé Gábor, a Magyar Jogász Egylet elnöke azt mondta: Európában is sok a dilettáns politikus, így ajánlásaik számukra is hasznosak lehetnek.

Majdnem 20 európai országból mintegy 550-en jöttek el a háromnapos fórumra. A csütörtöki első napon Balázs Péter külügyminiszter is előadást tartott Európa jövőjéről. Az ezt követő sajtótájékoztatón Máthé Gábor, a Magyar Jogász Egylet elnöke arról beszélt, hogy a lisszaboni szerződés komoly változásokat okozhat a nemzeti jogokban.

"A lisszaboni szerződés nagyon erős beavatkozás az átszármaztatott szuverenitás értelmezésébe és gyakorlatába. Ezt úgy fogalmazta meg a külügyminiszterünk, aki profiként, európai biztosként is dolgozott, tehát nemcsak látja, hallja, olvassa, hanem csinálta is, hogy ez érdemi változást jelent" - hangsúlyozta Máthé Gábor.

A mostani budapesti fórumon először fogalmaznak meg a résztvevők ajánlásokat európai döntéshozóknak a büntetőjog és a magánjog területén. És ez az álláspont nagyon sokat segíthet a dilettáns politikusoknak, akikből európai szinten is rengeteg van - tette hozzá a Magyar Jogász Egylet elnöke, aki úgy vélte: ezeknek a szakmai állásfoglalásoknak feltétlenül támogatniuk kell az európai döntéshozókat.

Györgyi Kálmán egykori legfőbb ügyész azt mondta: európai uniós szinten még nincsenek büntetőjogi szankciók, míg egy másik résztvevő azt tette mindehhez hozzá, nem valószínű, hogy egyhamar lesz egységes, európai büntetőkódex.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást