Ferge Zsuzsa: 2007 óta romlik a gyermekes családok helyzete

Infostart
2009. október 2. 09:40
Egyre nő a gyermekszegénység Magyarországon, a hátrányos helyzetű kistérségekben élők csaknem fele érintett - mondta Ferge Zsuzsa szociológus. A Gyermekszegénység elleni Nemzeti Stratégiához pedig több pénzre és erőforrásra lenne szükség. Az elmúlt év stratégiai kutatásairól a Magyar Tudományos Akadémián tartottak konferenciát.

2007 óta egyre romlik a gyermekes családok helyzete - mondta Ferge Zsuzsa szociológus az elmúlt két év kutatásaira hivatkozva. A szakember hozzátette: Magyarországon sokkal rosszabb a helyzet, mint azt a korábbi adatok alapján gondolták. Egy 2005-ös kutatás szerint hazánkban 25 százalék körüli a gyermekszegénység aránya, ez azt jelenti, hogy Magyarország Európában az egyik legsúlyosabban érintett ország. Minden jel arra mutat, hogy az elmúlt években ez az arány - a kormányzati programok dacára - növekedett.

Ferge Zsuzsa hozzátette: Magyarországon a falusi és a városi gyermekszegénység egyaránt jelen van, és többnyire a kistelepüléseken élőket érinti. A szécsényi kistérségben 2006 óta működik egy alkalmazási kísérlet, melynek keretében mára négy gyerekház működik és körül-belül 70 család vesz részt a programban. Ugyanakkor az elmúlt években egyre rosszabb anyagi helyzetbe kerültek az ott élő családok - tette hozzá a kutató.

Az első évek tapasztalatai alapján jól működik a program, azonban mindig újabb és újabb problémákkal kell szembenézniük. Ferge Zsuzsa megjegyezte: többletforrásra lenne szükség a program továbbfejlesztéséhez. 2010-ig a tervek szerint 11 térségben indul komplex-gyereksegély modell-program. Ezek finanszírozása - a tervek szerint - pályázati forrásból történik majd.

Ferge Zsuzsa megjegyezte: egyre komolyabb problémát jelent a szegregáció, és a válság a gyermekszegénység elleni küzdelemnek sem kedvez, a programok legtöbbször súlyos forráshiánnyal küzdenek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást