Az egykulcsos vagy családi adózás közül Orbán az utóbbit választaná

InfoRádió / MTI
2009. október 2. 09:03
Orbán Viktor az egykulcsos adózás és a családi adórendszer közül az utóbbi pártján áll. A Fidesz elnöke ezt a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában mondta pénteken, ahol azt is közölte: ha most bezárják a sydneyi főkonzulátust, akkor a Fidesznek - kormányra kerülése esetén - azt meg kell nyitnia.

Az adórendszerben fontos az egyszerűség, de emellett a családokat mindenképpen támogatnia kell, hiszen az "tarthatatlan helyzet, hogy az adórendszer nem veszi figyelembe, hogy valaki a keresményéből egymaga él meg, vagy esetleg eltart belőle két-három gyermeket" - ismertette az adórendszerrel kapcsolatos álláspontját Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az egykulcsos adózás és a családi adórendszer közötti vita még nem dőlt el a Fideszben.

Arra a kérdésre, hogy mikor jelentik be hivatalosan, hogy ő a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, a pártelnök úgy válaszolt: azzal, hogy vállalta a pártelnökséget, vállalta azt is, hogy ha úgy adódik, akkor ő irányítja a következő kormányt.

Mint fogalmazott, nem az a fontos, hogy ki lesz a következő kormány élére a miniszterelnök-jelölt, hanem az, hogy bekövetkezzen egy változás. Hozzáfűzte: úgy készül, hogy a következő években a politikusokra váró nehéz munka dandárját neki kell elvégeznie.

Szerinte az emberek azt várják, mondják meg, kit terhel a felelősség azért, hogy az ország odajutott, ahol most van. "Az emberek jó helyen kapizsgálnak, (...) amikor azt mondják, hogy az ország vezetői tehetnek erről" - fogalmazott Orbán, hangsúlyozva: ahol ez törvénysértő cselekedetekkel párosul, ott a felelősséget érvényesíteni kell.

A jövő évi költségvetési javaslattal kapcsolatban megismételte: megpróbálják megakadályozni a büdzsé elfogadását. Ha azonban ez mégis megtörténik, akkor a Fidesz - ha vezetésével kormányra kerül -, visszavonja a költségvetést és újat alkot.

Orbán Viktor elismerte, beszélt Sólyom László köztársasági elnökkel a konzulátusok ügyéről. Mindenhol lesz magyar konzulátus, ahol jelentős magyar közösségek élnek, így ha most bezárják a sydneyi magyar főkonzulátust, akkor "nekünk ki kell nyitni" - hangsúlyozta.

A Fidesz elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a külügyi intézményhálózatra ráfér a karcsúsítás.

A szlovák-magyar viszonnyal összefüggésben Orbán Viktor úgy fogalmazott, az nem megy, hogy a szlovákok "a mi sérelmünkre elkövetnek (...) az európai kultúrával össze nem egyeztethető tetteket, mi pedig utána kedvesen találkozunk velük, kezet rázunk, megállapodunk, az unió megdicsér minket, és kész". Ez a szemléletmód nem fogadható el - jelentette ki.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Herczeg Zsolt összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást