A háziorvos nem javasolja a várandós nők beoltását

Infostart
2009. október 2. 14:32
A várandós nőknek az első oltási turnusban, ingyen jár a H1N1 elleni vakcina. Ennek ellentmond az ÁNTSZ oltási leirata, miszerint a háromévesnél fiatalabb gyerekeket nem lehet beoltani az új típusú influenza ellen. A Budapesti Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának vezetője szerint, mivel a magzat sincs hároméves, a várandós nőket sem lehet oltani.

A H1N1 elleni vakcinát várandós nőkön nem tesztelték, ezért nem lehet tudni, hogy van-e annak káros hatása a születendő gyermekre - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának vezetője. Kertai Aurél hozzátette: mivel a készítményhez mellékelt leírásban az szerepel, hogy csak három év felettieknek adható be, ebből az következik, hogy a magzatok nem kaphatják meg.

Kertai Aurél éppen ezért nem javasolja, hogy a várandós nők beoltassák magukat az új típusú influenza ellen, szerinte inkább az immunrendszerüket kellene tovább erősíteni és a családtagokat beoltani, hogy ne vigyék haza a betegséget.

Az orvos szerint a gyerekeket be lehet oltatni, akkor is, ha esetleg már átestek a betegségen. Ez nem állapítható meg minden esetben, a fertőzés lefolyása ugyanis a legtöbb esetben enyhe - jegyezte meg.

Kertai Aurél hozzátette: a háziorvosok arról panaszkodnak, hogy a gyerekeknek nem lehet tömegesen beadni a vakcinát, előbb a szülőkkel alá kell íratni egy beleegyező nyilatkozatot arról, hogy az esetleges mellékhatásokat figyelembe véve hozzájárulnak a gyermek beoltásához.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást