Visszafordíthatatlan a fejhallgató okozta halláskárosodás

Infostart
2009. október 1. 08:00
Milliókat veszélyeztet a megsüketülés a hordozható zenelejátszók használata miatt - állapította meg az Európai Unió tudományos bizottsága, az Európai Bizottság ezért az ilyen készülékek zajszintjének további csökkentését tervezi. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő egyetért ezzel. Katona Gábor, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejhallgatók okozta halláskárosodás gyógyíthatatlan.

A fejhallgatón keresztül hallott erős hangok közvetlenül érik a dobhártyát, amelyek direkt módon károsíthatják a belső fület, amelyet ilyenkor nem véd a háttérzajok maszkoló hatása sem - mondta az InfoRádiónak a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa.

Katona Gábor szerint az, hogy mi túl hangos, egyéni különbségektől is függ. Akinek már van valamilyen kis mértékű, úgynevezett idegi típusú nagyothallása, annál a 80 decibel fölötti erősítés már károsodást okozhat. Az arra érzékenyeknél ez már fél óra fejhallgató-használat után jelentkezhet.

Másoknál ez akár több óra után sem okoz problémát, ha azonban ez rendszeresen ismétlődik, előbb-utóbb halláskárosodáshoz vezet - hangsúlyozta a főorvos. A brüsszeli tanulmány szerint a heti öt órán át, 89 decibelt meghaladó hangerőn használt lejátszók zajterhelése meghaladja a munkahelyen engedélyezett szintet.

Inkább ne

Fejhallgatón keresztül lehetőleg ne hallgassunk zenét, vagy csak kis hangerővel - tanácsolta Katona Gábor, hozzátéve: a zenehallgatás közlekedés közben balesetveszélyes is lehet, mivel elvonhatja a figyelmet a környezetről.

A magyarok 10-12 százaléka nagyothallónak tekinthető, ami pedig idősebb korban fokozódik - mondta a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa, aki arra vonatkozó adatot nem ismer, hogy a fejhallgató használata hány embernek okozott halláskárosodást.

Az ezáltal kialakuló, idegi típusú nagyothallás gyógyíthatatlan - figyelmeztetett Katona Gábor, megjegyezve: ez azt is jelenti, hogy a most zenét fejhallgatón keresztül hallgató fiatalok között később sokkal több lesz a halláskárosult és a siket.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást