Mi minden változik októbertől?

Infostart
2009. október 1. 05:34
Októbertől számos jogszabályi változás lép életbe. Elindul az új lakástámogatási rendszer, könnyebb lesz üzletet nyitni és javul az elektronikus ügyintézés.

A júliustól megszűnt szocpolt váltó új lakástámogatási rendszerben a 35 évnél fiatalabbak, illetve a két vagy ennél több gyerekes, 45 év alattiak kaphatnak támogatást új lakás építésére, vásárlására vagy korszerűsítésre. A kamattámogatás Budapesten legfeljebb 25 millió, másutt 20 millió forintos ingatlan esetében kérhető, 12,5 és 10 millió forint hitelösszegig. A két- vagy ennél több gyerekes szülők esetében plusz kamattámogatás jár minden gyerek után - legfeljebb azonban 70 százalékkal csökkenhet a hitelkamat.

Az építőipart is érintik a változások. Míg a hagyományos családi házaknál az építési engedélyezés ideje 45 munkanap, addig ugyanez az eljárás minősített könnyűszerkezetes készházaknál 22 munkanapig tart csak. De nem kell mindent engedélyeztetni. A Napi Gazdaság összeállítása szerint például egy siló vagy egy sírbolt építésekor elég annak bejelentése, más esetekben pedig például kerítés, villámhárító vagy ideiglenes színpad építésénél még erre sem lesz szükség.

A közlekedési beruházásoknál októbertől kötelező a fedezetkezelő alkalmazása, a többi közbeszerzésnél januártól, míg a magánberuházásoknál jövő áprilistól kell fedezetkezelőt megbízni.

Jelentősen egyszerűsödnek az üzletnyitás szabályai. Októbertől általában elegendő lesz bejelentést tenni a helyi önkormányzat jegyzőjének, viszont továbbra sem lehet engedély nélkül forgalmazni autókat, növényvédő szereket vagy a nyers húst. A vendéglátó-ipari egységeket sem lehet engedély nélkül működtetni, ez alól csak a büfék jelentenek kivételt. Az engedélyeztetést vagy a bejelentést azonban kizárólag elektronikus úton lehet intézni.

Javul az elektronikus ügyintézés során az ügyfélkapu használata. A változás lényege, hogy októbertől megszűnik az ügyfélkapu érvényességi idejének korlátozása, vagyis aki regisztrál, az már a rendszer része marad, nem kell a regisztrációt folyamatosan megismételnie. A jelszavak azonban két év elteltével automatikusan lejárnak, így azokat meg kell újítani - írja a Napi Gazdaság.

Októbertől élesben alkalmazza a budapesti rendőrség azt a bankbiztonsági riasztórendszert, amely egy esetleges rablás esetén videófelvételeket, képeket, az adott pénzintézet alaprajzát, behatolási pontjait és az elkövető lehetséges menekülési útvonalait juttatja el a rendőrség bevetés-irányítási központjába.

Megszűnik a tárcaközi ppp-bizottság, amely eddig véleményezte az állami és a magánszektor közös fejlesztési és szolgáltatási projektterveit és figyelemmel követte a megvalósítást. A kabinet egy másik tárcaközi bizottságot is megszüntet, amely a hosszú távú projekteket - azok finanszírozási módjával együtt - véleményezte, e feladat most a pénzügyminiszterre száll.

Októbertől átlagosan 10-14 százalékkal csökken a lakossági gáz ára, igaz januártól kisebb mértékű áremelés várható.

Szintén októbertől kevesebbet, 1530 forint helyett 1170 forintot kell fizetni a személyautókra érvényes D1 négynapos autópálya-matricáért. Könnyítés továbbá, hogy az autósoknak nem kell izzókészletet tartaniuk a kocsiban, és megszűnik az egészségügyi dobozok érvényességi ideje, vagyis, ha a dobozból valamelyik termék szavatossági ideje lejár, elég lesz csak azt az egyet kicserélni, nem kell az egész készletet újra megvenni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást