Kökény Mihály: Vissza kell állítani a teljesítményvolumen-korlát rendszerét

Infostart
2009. október 1. 06:05
Korai lenne megállapodásról beszélni az Egészségügyi Minisztérium és a kórházvezetők között - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kökény Mihály. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke hozzátette: még nem tudni, mekkora lesz a december végére ígért plusz támogatás mértéke. A politikus arról is beszélt: meg kell győzni a lakosságot, hogy az új típusú influenza elleni oltás hasznos, és igenis segít a megelőzésben.

Nem született megállapodás a kórházak és az Egészségügyi Minisztérium között, a plusz forrásokkal kapcsolatban további egyeztetésekre van szükség az azt igénylő szövetségeken és a kabineten belül is - mondta az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Kökény Mihály szerint a megoldás iránya körvonalazódik, mindenki lépett egyet: az intézményvezetők belátták, hogy válság van, a kormányzat pedig megvizsgálta, idén milyen pénzek állnak még rendelkezésére, milyen finanaszírozási szabályokat tud alkotni.

A szocialista politikus hozzátette: az egészségügyi miniszter a tárgyalások során elmondta, hogy a kabinet vizsgálja, mekkora összeget és hogyan tud előteremteni a kórházak megfelelő működésének biztosítására. Az intézményvezetőknek ugyanakkor azt kellene vizsgálniuk, hogy a rendelkezésre álló összegből hogyan lehet fenntartani az ellátást és alkalmazkodni a válság kihívásaihoz - fejtegette.

Kökény Mihály úgy vélte: fontos szakmapolitikai előrelépés, hogy a három hónapos finanszírozási csúzsás a jövő évtől két hónapra csökken, vagyis a kórházak a teljesítmény lejelentése után hamarabb jutnak pénzhez, mint korábban. Az átállás nyomán egyhavi többletforrást is kapnak az itézmények - hangsúlyozta az egészségügyi bizottság elnöke.

A szocialista szakpolitikus szerint vissza kellene állítani a márciusban még túlhaladottnak tűnt teljesítménykorlát-rendszert. Ezt a kórházvezetők javaslatára szüntették meg, akik akkor úgy gondolták, jobb, ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár minden beavatkozás után fizet, mostanra azonban bebizonyosodott, hogy a jelenlegi struktúrában nem lehet előre tervezni a teljesítményt - fűzte hozzá Kökény Mihály.

Hasznos a vakcina

Enyhítheti az egészségügyi szolgálat leterhetlségét és a járvány okozta gazdsági károk mértékét, ha az emberek beoltatják magukat, és így csökken az influenzás megbetegedések száma. Egyes becslések szerint ugyanis a járvány csúcsidőszakában a dolgozók 20-40 százaléka egyszerre eshet ki a munkából - mondta az egészségügyi bizottság elnöke.

Kökény Mihály szerint, ha várható is az esetek számának további gyarapodása, a helyzet nem lesz annyira súlyos, mint Latin-Amerikában. A politikus szerint megfelelő stratégia a járvány megelőzésére a lakosság beoltása, és nem igaz, hogy a védőoltás nem hatékony. Hozzátette: meg kell győzni az embereket arról, hogy érdemes beadatni a vakcinát.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1 - Kökény Mihály
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2 - Kökény Mihály
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást