Két hét múlva patikákban az új influenzavírus elleni vakcina

Infostart
2009. október 1. 13:36
Két hét múlva kerül a patikákba az új influenza vírus elleni védőoltás. Információink szerint első körben 300 ezer adag jut el a gyógyszertárakba. A háziorvosokhoz október hetedikéig 650 ezer adag térítésmentes vakcinát szállít ki az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet. A cégek a patikákban vagy az intézetnél jelenthetik be a tömeges vásárlási igényt.

Két hét múlva kerül a patikákba a H1N1 elleni védőoltás - tudta meg az InfoRádió az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet vezetőjétől. Kárpáti Zsuzsanna elmondta: egy héten egyszer biztosan szállítanak majd a gyógyszertárakba a vakcinából, de dolgoznak azon, hogy hetente többször is ki tudják szolgálni a patikákat.

A rizikócsoporthoz tartozók ingyenes kaphatják meg a védőoltást, a térítésmentes vakcinához a háziorvoson keresztül lehet hozzájutni - közölte az intézet vezetője.

Kárpáti Zsuzsanna kiemelte: az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetet ruházták fel a nagykereskedelmi jogosítvánnyal, így a szervezet biztosítja a lakosság patikákon keresztüli ellátását. Fontos ugyanakkor, hogy a védőoltást orvos vagy egészségügyi szakdolgozó adja be - tette hozzá.

Azok a kis- és közepes cégek, ahol a munkáltató biztosítja alkalmazottjai számára a védőoltást, a patikánál kell leadni az üzemorvos pecsétjével ellátott igénylést, ezt továbbítják az intézetnek, majd megmondják, mikor kapja meg a patika az oltóanyagot - fejtette ki. Kárpáti Zsuzsanna azt tanácsolta, hogy a 200 főnél több embert foglalkoztató cégek közvetlenül az intézethez forduljanak, majd a munkáltatónak és a kijelölt patikáknak kapnak visszajelzést, és az üzemorvos veheti át a vakcinákat.

Nem lesz egységes ára az új influenza elleni védőoltásnak, ám az egészségügyi tárca meghatározza majd, hogy mennyi legyen a legmagasabb ár, és attól csak lefelé lehet eltérni. Információink szerint legfeljebb 1800-2000 forintba kerülhet a vakcina.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást