Javítja az eneregiabiztonságot a szőregi tározó - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. október 1. 21:06
Jelentősen javítja az energiabiztonságot Magyarországon a most elkészült szőregi stratégiai gáztározó - közölte a miniszterelnök. Bajnai Gordon az 1,2 milliárd köbméter kapacitású létesítmény ünnepélyes átadásán Algyőn úgy vélte: a beruházással akár hónapokig tartó problémák esetén is megoldható a lakosság ellátása.

A Mol 150 milliárd forintos beruházásával megvalósult tározóról Hernádi Zsolt, a cég elnök-vezérigazgatója az InfoRádióban azt mondta: másfél hónapon keresztül napi 20 millió köbméternyi földgázt tudnak pumpálni a magyarországi rendszerbe.

Rontotta előrejelzéseit Magyarországra az IMF

A korábban jelzettnél gyorsabb ütemű világgazdasági fellendülést helyezett kilátásba a Nemzetközi Valutaalap, amely most megjelent előrejelzésében ugyanakkor Magyarország számára a tavasszal becsültnél nagyobb visszaesést prognosztizált. Az IMF elemzése szerint a világgazdaság már emelkedő pályán van, Franciaország, Németország és Japán már hivatalosan is kilábalt a recesszióból, és 2010-ben - a korábban jelzett 2,5 százalékkal szemben - 3,1 százalékos világgazdasági növekedés várható. Magyarországnak viszont 2009-ben az áprilisban várt 3,3 százalék helyett 6,7 százalékkal csökken a magyar GDP, míg jövőre 0,4 százalékos helyett 0,9 százalékos lesz a visszaesés.

Hiteles gazdasági programot hiányol a Fidesz

A Fidesz alelnöke szerint egy hiteles és reális gazdasági program mellett el lehetne térni a 2010-re tervezett költségvetési hiánycéltól. Varga Mihály azt mondta: lehet olyan beruházási, munkahelyteremtő része egy programnak, amely ezt a lépést indokolttá teheti. Az Orbán-kormány pénzügyminisztere közölte: elkezdték azt a munkát, amelynek eredményeként - egy választási győzelem után - módosítani tudják a mostani kormány által benyújtott büdzsét. Az MSZP elnöke elfogadhatatlannak nevezte Varga Mihály nyilatkozatát. Lendvai Ildikó szerint az, hogy a Fidesz elképzelhetőnek tartja a jövő évi hiánycél növelését, azt jelenti, hogy az ellenzéki párt kész új adósságot felhalmozni, de kizárólag a magasabb jövedelműek kedvéért.

Minimálbér az OÉT előtt - eltérnek az álláspontok

Továbbra is a minimálbér 71.500 forintról 80 ezer forintra emelését javasolták 2010-re a szakszervezetek az Országos Érdekegyeztető Tanács mai plenáris ülésén. A tanácskozáson a munkaadók először a bérajánlás elveiben kívántak megegyezni, a kormány pedig a munkavállalók reálkeresetének megőrzését szorgalmazta. A következő plenáris ülést október 16-án tartják az Országos Érdekegyeztető Tanácsban.

Szegeden épül az EU lézeres kutatóközpontja

Magyarország nyerte el Csehországgal és Romániával közösen a jogot arra, hogy prágai, bukaresti és szegedi helyszínnel megépítse az Európai Unió lézeres kutatóközpontját - jelentette be a miniszterelnök a csongrádi megyeszékhelyen. Bajnai Gordon elmondta: a Szegedi Tudományegyetemen megvalósuló beruházás 200 millió eurós költségét a kormány az unió strukturális alapjának forrásaiból, illetve részben az innovációs alapban erre a célra tartalékolt összegből fedezi.

Eltemették Bujtor Istvánt

A balatonszemesi temetőben végső nyugalomra helyezték Bujtor István színész-rendezőt, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóját. A zártkörű gyászszertartáson csak a családtagok vettek részt. A 67 esztendős korában elhunyt Balázs Béla-díjas művész sírjánál lerótták kegyeletüket a Veszprém Megyei Közgyűlés vezetői és a Petőfi Színház társulata, és később a művész tisztelői is. Bujtor István július végén került kórházba életveszélyes állapotban. A múlt héten Budapesten folytatták gyógykezelését, és pénteken egy fővárosi kórházban hunyt el.

Magyar mentőcsapat indult Szumátrára

Magyar mentőcsapat utazott Szumátra szigetére, ahol már az ENSZ adatai szerint 1100 halálos áldozata van a tegnapi, a Richter-skálán mért 7,6-es erősségű földrengésnek. A Baptista Szeretetszolgálat 12 fős kutyás kereső- és mentőcsapata az indonéz hatóságok kérésére indult a térségbe. Balázs László, a csoport vezetője elmondta: 2 mentőkutyát visznek a helyszínre, hogy segítsenek a romok alatt rekedt több ezer túlélő felkutatásában. A tájékoztatás szerint további szakemberek is indulásra készen állnak, hogy a műszaki mentésben is segíteni tudjanak.