A miniszterelnök a cigánykérdésről

Infostart
2009. október 1. 11:48
A következő 10 év a roma integrációról fog szólni Magyarországon - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök egy konferencián. A kormányfő szerint a romakérdés megoldása nélkül más problémákat sem lehet orvosolni.

A romakérdés megoldása lesz Magyarország feladata az elkövetkező években - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök egy romaügyi konferencián. A kormányfő szerint a cigány kisebbség helyzetének rendezése nélkül más kritikus problémákat sem lehet megoldani az országban.

Bajnai Gordon azt mondta, a romaügy egy olyan nemzeti kérdés, amely messze túlmutat a pártpolitikán, az aktuális erőviszonyokon, a választásokon. Sok tízéves feladatról van szó, amelyet egymást követő kormányoknak kell majd egy irányba vinni - tette hozzá.

A miniszterelnök hangsúlyozta, konkrét adatok bizonyítják, hogy a roma integráció nélkül nem tartható fent Magyarország fejlődése.

Több konkrét lépést is tesznek, például az oktatásban a deszegregációs programok kiterjesztését, a tanodaprogramok kiterjesztését, továbbá rendbe teszik a körülbelül 500 magyarországi cigány telepet - fejtette ki.

Bajnai Gordon bejelentette, évente 200 roma származású diplomást akarnak alkalmazni a közigazgatásban, hogy kialakuljon egy vezető, példamutató réteg.

Hozzátette, a probléma megoldásában a roma kisebbség felelőssége sem elhanyagolható. Be kell tartaniuk a társadalmi együttélés alapvető szabályait, élni kell a felkínált, kitörést biztosító lehetőségekkel, illetve ha az adott egyénnek nincs lehetősége a kitörésre, mindent meg kell tennie, hogy a gyermekének megadja az esélyt - közölte a kormányfő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást