eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Vesztegetéssel gyanúsítják az OKM esélyegyenlőségi főosztályvezetőjét

Vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel gyanúsította meg az ügyészség Borovszky Tímeát, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) felfüggesztett esélyegyenlőségi főosztályvezetőjét szerdán.

"A Budapesti Nyomozó Ügyészség a mai napon gyanúsítottként hallgatta ki V-né dr. B. Tímeát, az OKM Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának főosztályvezetőjét vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt" - tudatta a Főváros Főügyészség szóvivője közleményben szerdán az MTI-vel.

A gyanúsítás szerint az OKM hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatására 45 millió Ft-ot utalt át a HÖOK "Hallgatókért Alapítvány" részére. Az OKM részéről Borovszky Tímea tartotta a kapcsolatot az alapítvány képviselőjével.

"A gyanúsított hivatali helyzetével visszaélve 2007 őszén kezdeményezte az Alapítvány képviselőjénél, hogy az a támogatásra átutalt pénzből - pályázat nélkül, megbízási szerződés alapján - 5 millió Ft-ot juttasson el a Romaversitas Alapítványnak" - tartalmazza a közlemény.

A nyomozó ügyészek szerint a gyanúsított 2008 tavaszán, hivatali helyzetével visszaélve, jogtalan előnyt kért egy munkatársa részére, oly módon, hogy arra kérte az alapítvány képviselőjét, hogy a támogatásra szánt összegből, titokban, 600.000 Ft-ot adjon át.

A gyanúsított nem tett vallomást, a gyanúsítás ellen panasszal élt - tartalmazza az ügyészségi közlemény.

Az oktatási tárca márciusban feljelentést tett a hátrányos helyzetűeket felkaroló Katapult Mentorprogramnál történt szabálytalanságok miatt a nyomozóhatóságnál ismeretlen tettesek ellen. Az eljárás lezárultáig a miniszter felfüggesztette hivatalából Borovszky Tímea esélyegyenlőségi főosztályvezetőt.

Az oktatási tárcánál két vizsgálat volt az ügyben fél éve közérdekű bejelentés alapján: egy szabályszerűségi és egy fegyelmi eljárás.

A fegyelmi vizsgálat akkor megállapította, hogy "a feltételezett vesztegetési ügy tisztázása túlmutat a közigazgatás határain". A szabályszerűségi vizsgálatot követően a főigazgatóság több munkatársa fegyelmi büntetést kapott.

Borovszky Tímea az ügyről korábban újságíróknak azt mondta: a fegyelmi felelősségi vizsgálatból nem lehetett mást megállapítani, illetve más eljárást lefolytatni, mint amelyet Hiller István lefolytatott és megállapított.

Elmondta: a vizsgálat arra vonatkozott, hogy szavai szerint egy "pitiáner összeg" átadására kért-e valakit.

A napokban az oktatási tárca úgy tájékoztatott: megrovás fegyelmi büntetést és írásbeli figyelmeztetést kapott a minisztérium több munkatársa, miután lezárult a 2006-2008. évi nemzetiségi, kisebbségi és integrációs programok és az Útravaló ösztöndíjprogramok előirányzata felhasználásának ellenőrzése.

A vizsgálat megállapította, hogy az Esélyegyenlőségi Főigazgatóság által kezelt és felügyelt szakmai programok megfelelően működnek, emellett azonban a szakterület szervezettsége, iratkezelési eljárása és gyakorlata, a finanszírozások előkészítése és lebonyolítása, valamint a beszámoltatás és ezzel összefüggő ellenőrzés "számos hiányossággal terhelt".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×