Sinkó: A kormány utódja nyakába varrta az egészségügy konszolidációját

Infostart
2009. szeptember 30. 16:00
A kormány az utódja nyakába varrta az egészségügy konszolidációját azzal, hogy a jövő évi költségvetés terhére ígért milliárdokat a kórházaknak - véli az InfoRádió által megkérdezett egészségügyi közgazdász, aki szerint az intézmények csak pillanatnyi lélegzethez jutnak az októberben várható 4,5 milliárd forintos állami pluszforrással. Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának programvezetője ugyanakkor komoly előrelépésnek nevezte, hogy többletforráshoz jutnak az egészségügyi szolgáltatók.

Komoly előrelépés, hogy egy hónapos többletforráshoz jutnak az egészségügyi szolgáltatók - mondta az InfoRádiónak Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász, miután megszületett a megállapodás-tervezet a kórházak szakmai szervezetei és a kormányzat között kedden. Az intézmények októberben megkapják a 4,5 milliárd forintot, ezen felül decemberben a jövő évi költségvetés terhére többletforráshoz jutnak, ám azt nem tudni, hogy ez mekkora összeget jelent.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának programvezetője kiemelte: a kormány megpróbálta a saját pozícióit megtartani azzal, hogy a 3,9 százalékos idei hiánycélt ne érintse a megegyezés, ezért a következő esztendő és a következő kormány nyakába varrta, hogy az egészségügyet konszolidálja.

A kormány elsősorban a gazdasági válság menedzselésére szerződött, a politikai konfliktusok kezelése a kormányzópártra, az MSZP-re maradt, amely most túllépett két miniszterén, és politikai beavatkozást hajtott végre - hangsúlyozta Sinkó Eszter.

Az egészségügyi közgazdász szerint, ha fél éven belül nem történnek alapvető változások az egészségügyben, akkor fél év múlva a hiány újratermelődik. A politikai csak pillanatnyi lélegzethez juttatta az ágazatot, de nem azt jelenti, hogy akár holnap nem kell elkezdeni válságkezelő tervet összeállítani a minisztériumnak - tette hozzá.

Rengeteg ponton be kell avatkozni a rendszerbe, és ezt a munkát már most el kell kezdeni - emelte ki a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának programvezetője.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást