Nero palotájának ebédlőjét tárták fel Rómában

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 30. 07:53
Nero palotájának, a Kr. u. I. században épült Arany Házának (Domus Aurea) ebédlőjét sikerült feltárniuk a régészeknek.

Francoise Villedieu ásatásvezető régész bejelentette, hogy csapata részlegesen tárt fel egy kerek helyiséget. Az ebédlő folyamatosan forgott, imitálva a Föld mozgását, s ámulatba ejtve a császár vendégeit.

Az archeológus közlése szerint a négyhónapos ásatások során csupán az ebédlő alapjait sikerült megtalálniuk. A helyiséget egy 4 méter átmérőjű oszlop tartotta.

A Domus Aurea Róma központjában a Kr. u. 64. évi, az első keresztényüldözéseket kiváltó nagy tűzvész után kialakított épületegyüttes, amely a Palatinustól a Forum völgyén át az Oppius dombig húzódott. Építtetője Nero (Kr. u. 37-68), akinek 35 méter magas szobra, a colossus a palota előterében állt. A palota építési újításaihoz tartozott a labirintusszerű alaprajz, a nyolcszög alakú terem pillérekkel.

A római írók szerint a palota mesés pompával volt berendezve, középpontjában az égboltozat mozgását jelképező kerek és állandóan forgó terem volt. A termek falait arany-, drágakő- és gyöngykagylóberakások ékesítették. A villaszerű épületegyüttest ligetek, tavak, kertek vették körül. A későbbi császárok a hivalkodó építményt átalakították.