Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarics: Az Egyesült Államok számára leértékelődött Magyarország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Leértékelődött az elmúlt tíz-tizenöt évben Magyarország az Egyesült Államok számára - állítja a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa. Magyarics Tamás szerint azonban a kapcsolatok intenzívebbé tétele - nemzeti érdekeink miatt - pártállástól függetlenül, minden magyar kormány feladata.

Egyre kevésbé fontos Közép- és Kelet-Európa az Amerikai Egyesült Államok számára - mondta az InfoRádiónak Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa. A szakértő szerint ennek a jele, hogy Washington lemondott a Cseh- és Lengyelország területére tervezett rakétavédelmi pajzs megvalósításáról, és nem képviseltette magát magas szinten a II. világháború kitörésének évfordulóján tartott megemlékezésen Lengyelországban.

Azt, hogy Amerikának egyelőre nincs nagykövete Budapesten, Magyarics Tamás szerint kétféleképpen lehet értékelni. Az egyik, hogy Magyarország jó helynek számít, ezért a posztra pályázók között versengés alakulhatott ki, és még nem választották ki a nagykövetet. A másik oldalról nézve azonban úgy tűnik, hogy az ország a térségen belül is leértékelődött, hiszen a régióban Washington már mindenhová kinevezett nagykövetet - tette hozzá.

Az, hogy az Egyesült Államok az utóbbi tíz-tizenöt évben nem érdeklődik aktívan Magyarország iránt, azt is jelenti, hogy hazánkat elkönyvelték egy olyan országnak, amelyre nem kell különösebben odafigyelni, hiszen a demokratikus politikai szabályoknak megfelelően működik, intézményrendszerével, gazdaságával sincs különösebb probléma - magyarázta a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa.

A magyar-amerikai kapcsolatokat sok szinten lehet értelmezni, és minden szinten a mi érdekünk, hogy a kapcsolatok intenzívebbé váljanak. Ennek érdekében kell tennie a külpolitikai vezetésnek, függetlenül attól, hogy milyen színű kormány van hatalmon - hangsúlyozta Magyarics Tamás.

A történész előadását, amely "Az Obama-elnökség: folyamatosság és újrakezdés" címmel hangzott el, szombaton hallgathatják meg az InfoRádióban.

Hanganyag: Sánta András