Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Stumpf: Anarchiához vezetne, ha a választások után is hitelességi válság lenne

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Századvég Alapítvány elnöke szerint az elmúlt években szétzilálódott a közigazgatás és tisztázatlanok az államfunkciók. Stumpf István azt mondta: sok területen új államosításra van szükség.

Az államnak az a feladata, hogy a közjó szolgálata érdekében ellásson olyan funkciókat, amiket a piac nem lát el, mert az elsősorban profitmaximalizálással foglalkozik - mondta az InfoRádióban a Fidesz-kormány egykori kancelláriaminisztere.

Stumpf István hozzátette: egy normálisan működő közösség, nemzeti társadalom figyel arra, hogy fenntartható legyen a nemzet folyamatossága, figyel arra, hogy ne boruljon fel a generációs egyensúly.

Hangsúlyozta: annak érdekében, hogy megszülessen a következő generáció, be kell ruházni a családokba, a társadalom humáninfrastruktúrájába. Hozzátette: nem szabad kizárólag anyagi érdekeket szem előtt tartani, mert ez nem biztosítja a nemzet fenntarthatóságát.

Elmondta azt is: a Fidesz 1998 és 2002 közötti kormányzásához képest alapvetően megváltozott a világ, például az ország belépett az Európai Unióba, ezzel sokat veszített nemzeti szuverenitásával.

Ugyanakkor véget ért az a korszak, amikor kizárólag a külföldi tőkeberuházások biztosítják egy ország gazdasági növekedését. A jövőben ezért az eddiginél sokkal több hazai erőforrást kell mozgósítani, a hazai tudásra kell építeni. Ennek egyik eszköze például az, hogy itthon tartjuk azokat a fiatalokat, akiket az állam tanított ki.

Stumpf István szerint mára szétzilálódott a közigazgatás, tisztázatlanok az állam funkciói, az emberek pedig bizalmatlanok a politika iránt.

Fontos, hogy a 2010-es választások után ne álljon elő ismét hitelességi válság, ez ugyanis alapot adna az anarchikus folyamatoknak.

Hanganyag: Németh Zoltán