Az egyházak 2,1 milliárd forinttal kapnak kevesebbet jövőre

Infostart
2009. szeptember 29. 18:20
Jövőre - ideiglenesen - felfüggesztik az 1+1 forint alapú egyházműködési finanszírozási rendszert - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő, miután Bajnai Gordon és a kormányzat képviselői megbeszélést folytattak a történelmi egyházak képviselőivel a Parlamentben.

Ez azt jelenti, hogy visszaáll a vatikáni szerződésben meghatározott mérték a 2010-es rendkívüli költségvetési évben: az adózók személyi jövedelemadójának (szja) 0,5 százalékáig egészíti ki a kormány az egyszázalékos felajánlásokat. Idén az 1+1 százalékos rendszer működött, azaz amennyit az adózó az egyházaknak adható egy százalékból felajánl, ugyannyit kapnak az egyházak a költségvetésből. A lépést a kormányszóvivő a nehéz gazdasági helyzettel indokolta.

Szollár Domokos azt mondta, úgy számol a kabinet, hogy 2011-től visszaállítható az 1+1 százalékos támogatás.

A kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy az egyházak ezt "beletörődéssel, de tudomásul vették". A teljes egyházfinanszírozási rendszerben csaknem2,1 milliárd forinttal lesz kevesebb 2010-ben, mint az idén. Ennek döntő része, több mint 1,3 milliárd az szja-változásnak tudható be, és mintegy 700 millió forint az egyéb költségvetési, finanszírozási sor - hitoktatás, kistérségi szolgálatok - kompenzálásának csökkentése.

Több egyházi vezető szóvá tette, nem látnak tisztán az egyszázalékos felajánlások ügyében, azt vélelmezik, túl sok hibásan kitöltött adatot talált az APEH, s emiatt úgy gondolják, kevesebb bevételük van. Ezt az Állami Számvevőszék fogja kivizsgálni.

Az egyeztetés nem volt egyszerű. Együttműködő, megoldást kereső volt, de nem volt jó hangulatú - értékelte a megbeszélést Szollár Domokos.

Nem kért mást a kormány az egyházaktól, mint amit a társadalom összes szereplőjétől - közölte, hozzátéve: nem öncélú a takarékoskodás, azért van erre szükség, hogy stabil maradjon a forint, a magyar gazdaság.

Az egyeztetésen a kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint részt vett Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, Ternyák Csaba egri érsek, Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Tarr Zoltán zsinati tanácsos.

A kormányzat részéről a miniszterelnök mellett Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Kiss Péter társadalompolitikai miniszter, Csepregi András, az OKM egyházi kapcsolatok titkárságának vezetője, és Gulyás Kálmán, a szociális tárca szakállamtitkára volt jelen.Rossz üzenet

Rossz üzenete van annak, hogy a kormány a növekvő adakozási hajlandóság ellenére csökkenti az egyházak támogatását, mondta Pröhle Gergely, a Magyar Evangélikus Egyház országos felügyelője. Hozzátette: a 2,1 milliárd forintos kiesés komoly nehézséget jelent az egyházi feladatok ellátásában.

Hozzátette ugyanakkor: az egyházak teljesen természetesnek veszik, hogy együtt sírnak és együtt nevetnek az adófizetővel. Az oktatási és szociális területen végzett közfeladatok ellátása mind az egyházi, mind a világi intézményekben nehezebb lesz jövőre, mint eddig volt.

A Magyar Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Bölcskei Gusztáv úgy számolt: két-három milliárd forinttal kapnak jövőre kevesebbet az egyházak a költségvetésből a finanszírozási rendszer átmeneti felfüggesztése miatt.

Hozzátette: beletörődtek ugyan az átmeneti változtatásba, ám azért sem örülnek, mert úgy látják: "nagyon rossz üzenete van annak, hogy míg évről-évre nő az egyházak számára felajánlott összeg, addig a kiegészítés mértéke évről-évre csökken".

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pröhle Gergely - Magyar Evangélikus Egyház
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást