Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A miniszter szerint nincs veszélyben a betegellátás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma ismét egyeztetnek a finanszírozásról a kórházi szakmai szervezetek az egészségügyi miniszterrel. A sokadik tárgyalás után most is az a kérdés, hogy a kórházak megkapják-e a működésre kért 25,5 milliárd forintot. Az intézményvezetők ragaszkodnak az összeghez, ám a tárca csak 4,5 milliárdot adna.

Miután a kórházi szakmai szervezetek tárgyaltak az egészségügyi miniszterrel, a kormányfővel, most Oszkó Péter pénzügyminiszterrel találkoznak Székely Tamás egészségügyi tárcavezető hivatalában.

Az egészségügyi intézményvezetők továbbra is a működéshez szükséges 25,5 milliárd forintot szeretnék megkapni, amelynek egy része az év elején zárolt 13,5 milliárd forint, másik része pedig az áfaemelésből és az inflációnövekedésből adódó többletterhek ellentételezése. Ebből, mint mondják, nem engednek.

Ugyanilyen következetes volt eddig Székely Tamás egészségügyi miniszter is, aki mindössze 4,5 milliárd forint többletet adna a kórházaknak. A kórházszövetség elnöke szerint azonban ez a pénz nagyon kevés, kórházanként legfeljebb 2 intenzív-osztályos beteg ellátására elég.

A kórházi érdekképviseletek úgy vélik: ha nem kapják meg a 25,5 milliárdot, akkor az áprilisban bevezetett finanszírozási rendszer okozta gondok odavezetnek, hogy létszámot kell csökkenteniük, ráadásul hosszabbak lesznek a várólisták is.

Székely Tamás szerint a helyzet azért nem ennyire rossz. A Világgazdaságnak adott interjújában kijelentette: nem látja veszélyben a betegellátást , igaz, valóban bővülhet a halasztható műtétek várólistája.

Az egyeztetések azért kezdődtek, mert az áprilistól hatályos finanszírozással nagyon sok kórház elégedetlen volt. A tárca októbertől változtatna, de kérdés, hogy hogyan.

A kórházak a múlt héten zöld zászlót tettek ki, a dolgozók pedig ruhájukra zöld szalagot tűztek; első lépésként ezzel hívták fel a figyelmet a pénzhiányra. Többek azonban azt tervezik, hogy éhségsztrájkba kezdenek, ha marad a jelenlegi finanszírozás.