eur:
393.9
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A miniszter szerint nincs veszélyben a betegellátás

Ma ismét egyeztetnek a finanszírozásról a kórházi szakmai szervezetek az egészségügyi miniszterrel. A sokadik tárgyalás után most is az a kérdés, hogy a kórházak megkapják-e a működésre kért 25,5 milliárd forintot. Az intézményvezetők ragaszkodnak az összeghez, ám a tárca csak 4,5 milliárdot adna.

Miután a kórházi szakmai szervezetek tárgyaltak az egészségügyi miniszterrel, a kormányfővel, most Oszkó Péter pénzügyminiszterrel találkoznak Székely Tamás egészségügyi tárcavezető hivatalában.

Az egészségügyi intézményvezetők továbbra is a működéshez szükséges 25,5 milliárd forintot szeretnék megkapni, amelynek egy része az év elején zárolt 13,5 milliárd forint, másik része pedig az áfaemelésből és az inflációnövekedésből adódó többletterhek ellentételezése. Ebből, mint mondják, nem engednek.

Ugyanilyen következetes volt eddig Székely Tamás egészségügyi miniszter is, aki mindössze 4,5 milliárd forint többletet adna a kórházaknak. A kórházszövetség elnöke szerint azonban ez a pénz nagyon kevés, kórházanként legfeljebb 2 intenzív-osztályos beteg ellátására elég.

A kórházi érdekképviseletek úgy vélik: ha nem kapják meg a 25,5 milliárdot, akkor az áprilisban bevezetett finanszírozási rendszer okozta gondok odavezetnek, hogy létszámot kell csökkenteniük, ráadásul hosszabbak lesznek a várólisták is.

Székely Tamás szerint a helyzet azért nem ennyire rossz. A Világgazdaságnak adott interjújában kijelentette: nem látja veszélyben a betegellátást , igaz, valóban bővülhet a halasztható műtétek várólistája.

Az egyeztetések azért kezdődtek, mert az áprilistól hatályos finanszírozással nagyon sok kórház elégedetlen volt. A tárca októbertől változtatna, de kérdés, hogy hogyan.

A kórházak a múlt héten zöld zászlót tettek ki, a dolgozók pedig ruhájukra zöld szalagot tűztek; első lépésként ezzel hívták fel a figyelmet a pénzhiányra. Többek azonban azt tervezik, hogy éhségsztrájkba kezdenek, ha marad a jelenlegi finanszírozás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×