Kötélhúzás a sydney-i főkonzulátus kapcsán

Infostart
2009. szeptember 28. 13:24
Az államfő szerint egy majdani Fidesz-kormány újra meg fogja nyitni azt a sydney-i magyar főkonzulátust, amit hamarosan bezár a kabinet. Sólyom László mindezt az ausztrál városban tett látogatásán közölte. A miniszterelnök utánanéz, hogy mit lehet tenni az ügyben.

Felesleges pénzkidobásnak tartja a köztársasági elnök néhány külföldi magyar főkonzulátus bezárását. Sólyom László az ausztráliai körútjának egyik állomásán, Sydney-ben azt mondta, megkapta a helybéli magyarok tiltakozólevelét a sydney-i főkonzulátus bezárása ellen. Az államfő elmondta: beszélt Bajnai Gordon miniszterelnökkel, aki azt ígérte, utánanéz a dolognak.

"De beszéltem Orbán Viktorral is, aki azt mondta, hogy ha ők nyerik meg a választásokat, akkor egész biztos, hogy vissza fogják állítani azt" - mondta az államfő.

Sólyom László szerint "minden olyan helyen, ahol jelentős számú magyarság él, kötelességünk fönntartani az állami képviseletet, amely kapcsolatot és szervezeti központot jelent." Ezeket nem lehet feladni - tette hozzá.

A köztársasági elnök Sydney mellett Torontót is említette, ugyanis a kanadai város főkonzulátusára is a sydney-i sorsa vár.

A Külügyminisztérium szerint augusztus 31-én már bezárt volna az ausztrál város képviselete, de ezt az időpontot az államfői látogatásra tekintettel kitolták. A tárca szóvivője azt mondta: a kétórás útra lévő fővárosban, Canberrában működő főkonzulátus, és az elektronikus közigazgatási rendszer nem teszi feltétlenül szükségessé a sydney-i képviseletet.

Mátrai Zsuzsa azt mondta: megértik az ausztráliai magyarságot, de mint mondta, Magyarország nem tud száznál lényegesen több külképviseletet fenntartani, ahogy hasonló méretű országok, például Ausztria vagy Svédország sem.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást