eur:
392.89
usd:
366.03
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Elfogadta az Idősügyi Nemzeti Stratégiát az Országgyűlés - a nap legfontosabb hírei

Elfogadta az Idősügyi Nemzeti Stratégiát az Országgyűlés. A javaslatot 323 képviselő támogatta, ketten ellene szavaztak. A stratégia célja, hogy az idősek minél tovább aktívak és függetlenek maradjanak, emellett időben és megfelelően fel tudjanak készülni a korral járó kihívásokra.

A dokumentum erre az évre azonnali intézkedésként írja elő a piaci alapon nyújtandó lakhatás, vagyis a nyugdíjasházak, valamint a személyes gondoskodás szabályozásának felülvizsgálatát. Demográfiai előrejelzések alapján 2030-ban a 65 év felettiek száma eléri Magyarországon az 1,8 milliót, 2050-ben pedig jóval meghaladja majd a kétmilliót.

Csökkent a jegybanki alapkamat


50 bázisponttal, 7,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A testület a reálgazdasági és inflációs folyamatokat, valamint a kedvező kockázati megítélést mérlegelve határozott az alapkamat csökkentése mellett. Londoni felzárkózó piaci elemzők megfontoltnak nevezték a döntést. A BlueCrest Capital Management főközgazdásza azt mondta: helyes volt, hogy egy újabb 1 százalékpontos csökkentés helyett kiszámítható, a piaci várakozásnak megfelelő ütemben lépett a monetáris tanács.

Újinfluenza: forgalmazható a magyar vakcina

Megkapta a forgalomba hozatali engedélyt az új influenza vírusa ellen kifejlesztett magyar vakcina - jelentette be az egészségügyi miniszter. Székely Tamás elmondta: az oltóanyag várhatóan másfél hét múlva a patikákban is kapható lesz, és mintegy 1800 forintba kerül majd. Az országos tiszti főorvos a tájékoztatón közölte: haladéktalanul megkezdik a 650 ezer oltóanyag kiszállítását az orvosi rendelőkbe és a patikákba. Hozzátette: hamarosan ugyanennyi kerül a polcokra a szezonális influenza elleni vakcinából is. Falus Ferenc azt javasolja, hogy a várandósok, az ápolók, a gondozók és a krónikus betegek mindkét oltást kérjék az orvostól.

Csökken az üzemanyagok ára

Bruttó nyolc forinttal csökkenti a 95-ös benzin és négy forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol. A mérséklés után a benzin átlagára 288, míg a gázolajé 274 forint lesz. A társaság legutóbb három hete döntött hasonlóan: akkor négy forinttal csökkentette a 95-ös benzin és öt forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát. A mostani döntést is a piaci folyamatokkal magyarázzák a szakértők.

Hiányosságok miatt büntetés

Megrovást és írásbeli figyelmeztetést kapott az oktatási tárca több munkatársa, miután lezárult a nemzetiségi, kisebbségi és integrációs programok, illetve az Útravaló ösztöndíjprogramok ügyében indított vizsgálat. A minisztérium tájékoztatása szerint az ellenőrzés megállapította, hogy az Esélyegyenlőségi Főigazgatóság által kezelt és felügyelt szakmai programok megfelelően működnek, de számos hiányosságot tapasztaltak a szervezettség, az iratkezelési eljárás, a finanszírozások előkészítése és lebonyolítása, valamint a beszámoltatás területén. Az oktatási tárca vezetője október 1-jei hatállyal Pálfi Ferenc miniszteri biztost rendelte ki az Esélyegyenlőségi Főigazgatóság vezetésére. Borovszky Tímea korábbi főigazgató felfüggesztése az ügyészségi nyomozás lezárultáig érvényben marad.

Döntött az Ab

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság az építésügyi hatósági eljárásokról szóló 2007-es rendeletnek az általános szabályokat tartalmazó részét. A döntés 2010. június 30-ától hatályos, a jogszabály addig még alkalmazható. Az Alkotmánybíróság azzal indokolta a döntést, hogy sem a közigazgatási eljárásokat szabályozó törvény, sem pedig az építési törvény nem hatalmazza fel a minisztert arra, hogy az építési munkák engedélyezésére általános szabályokat alkosson.

Nő a munkanélküliség

Június és augusztus között 9,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta, ami azt jelenti, hogy 419 ezren voltak állás nélkül. A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint ez emelkedés a május-júliusi adathoz képest, amikor a munkanélküliség 9,7 százalékot tett ki. Tavaly a júniustól augusztusig tartó időszakban a ráta még 7,5 százalék volt. Most, a nyári hónapokban 3 millió 800 ezer foglalkoztatottat tartottak nyilván.

EU-kampány az egészséges táplálkozásért

Az egészséges táplálkozást népszerűsítő kampányt indított az Európai Unió. A program célja a gyermekkori elhízás megakadályozása. A Mariann Fischer Boel, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési felelőse kezdeményezésére szervezett roadshow Brüsszelből indul útjára és nyolc hét alatt 180 európai iskolába jut el. Célja, hogy különböző játékokkal segítsen változtatni a gyerekek rossz étkezési szokásain. A kampányt teljes egészében az unió mezőgazdasági költségvetéséből finanszírozzák.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×