Az V. kerület 80-100 milliót kaphat az egészségügyi tárcától

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 28. 16:20
Mintegy 80-100 forintot kaphat az V. kerületi önkormányzat az Egészségügyi Minisztériumtól (EÜM) a 2007 óta, tehát két év alatt elmaradt parkolási díjakért - közölte Rogán Antal. A fideszes polgármester az InfoRádiónak azt mondta: azért nem tudtak megegyezni az egészségügyi tárcával, mert az akkori miniszter, Horváth Ágnes rugalmatlan volt. Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy továbbra sincs fizetési kötelezettsége a tárcának, az ítélet nem jogerős.

A Fővárosi Bíróság (FB) hétfőn kihirdetett elsőfokú ítéletében elutasította az állam tulajdonjog iránti keresetét, így az V. kerületi önkormányzaté marad az Egészségügyi Minisztérium parkolója.

Rogán Antal szerint a bíróság döntésével beigazolódott, hogy a terület az önkormányzaté, a tárca ennek ellenkezőjét semmivel nem tudta bizonyítani, ezért rá a tárca épületénél kialakított parkolóban ugyanazok a szabályok érvényesek, mint bárkire, aki az V. kerületben parkol. Ebből az is következik, hogy az elmúlt két évben elmaradt parkolási díjak az önkormányzatot illetik, így a belváros 80-100 millió forinthoz juthat - tette hozzá.

Mint rámutatott, a bíróság döntése megnyitja a jogalapot arra, hogy a 2007 előtti öt évre vonatkozó parkolási díjat is behajtsa valamilyen formában az önkormányzat. A parkolási díjat azért öt évre szeretné megkapni az önkormányzat, mert a korábbi időszakra már elévült a követelés.

A polgármester kiemelte: nem akarnak több pert, inkább megállapodnának a minisztériummal, "nem keresztes hadjáratot akarunk folytatni, hanem tárgyalni szeretnénk" - fűzte hozzá. Emlékeztetett, hogy eddig mindenkivel sikerült megállapodniuk a 2007 előtti ötéves periódust érintő parkolási díjakról, s mindenkinek el is engedték a kötelezettségeit, csak a minisztérium ment bele egy "véget nem érő pereskedésbe".

A polgármester azt szeretné, ha az Egészségügyi Minisztérium előtti parkoló megnyílna, s ott bárki parkolhatna. Véleménye szerint "ma, amikor az egészségügyben kevés pénz van, nem lenne jó, ha a minisztérium évi 40 millió forintot költene arra, hogy a saját dolgozói ingyen parkoljanak".

Rogán Antal beszélt arról is, hogy összesen nyolc keresetet indított a minisztérium a tárgyban; a bíróság gyakorlatilag mind a nyolc keresetet elutasította.

Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfőn az MTI-nek úgy reagált, hogy a szaktárcának továbbra sincsen fizetési kötelezettsége, mint emlékeztetett: a bíróság döntése elsőfokú volt, és nem jogerős.

Hozzátette, hogy a per egyébként sem a minisztérium, hanem a vagyonkezelő és az önkormányzat között folyik, a tárca csak beavatkozó.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rogán Antal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást