eur:
393.92
usd:
368.31
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Kevesebbet bírságoltak nyáron a fogyasztóvédők

Kevesebb szabálytalansággal találkozott idén nyáron a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, mint az előző év azonos időszakában. Wittich Tamás főigazgató az InfoRádiónak elmondta: nőtt viszont szabálysértések összege, vagyis a kereskedők nagyobb összegben próbálták megkárosítani a vásárlókat.

Idén az összes, mintegy 8 ezer ellenőrzésnek csupán 39 százalékában találtak problémát, míg tavaly ezek 64 százaléka zárolt valamilyen jogsértés megállapításával - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója. Hozzátette: a szervezet munkatársai elsősorban azt vizsgálták, megkárosítják-e a betérő vendégeket a vendéglátósok.

Wittich Tamás elmondta: a legtöbben már adnak nyugtát a vásárláskor, az egy esetre jutó összeg azonban, amellyel megkárosították a fogyasztókat, 59-ről 75 forintra nőtt.

A taxisokat is ellenőrizték a fogyasztóvédők, akik az ilyen akciók során találták a legtöbb (47 százalék) problémát. Egy esetben az ellenőrök egy olyan, engedély nélkül taxizó sofőr autójába ültek be, aki a tarifa több mint kétszeresét számolta fel nekik az út végén - magyarázta Wittich Tamás.

A nyáron kiszabott bírságok teljes összege nem érte el a 60 millió forintot, ez az egyötöde a tavaly kirótt büntetések összegének, de 2008-hoz képest jóval többször figyelmeztették, illetve kötelezték a szolgáltatókat a hiányosságok pótlására, problémák megoldására a felügyelet munkatársai - mondta a főigazgató.

Ebben Wittich Tamás szerint szerepe volt annak is, hogy a szezon elején közölték, milyen területeket ellenőrizni majd, és milyen szempontok szerint.

A fogyasztóvédők ősszel sem pihennek: a szüreti fesztiválokon is ott vannak az ellenőreik.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×