eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Elhunyt Bujtor István - a nap legfontosabb hírei

Elhunyt Bujtor István. A Balázs Béla-díjas népszerű színész, színházigazgató 67 éves volt. Bujtor István július végén került kórházba életveszélyes állapotban.

Csütörtökön Budapesten folytatták gyógykezelését és egy fővárosi kórházban érte a halál. Bujtor Istvánt a Veszprém Megyei Közgyűlés és a veszprémi színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Amíg nem csökken a munkanélküliség, nincs vége a válságnak

A kormányfő szerint amíg a munkanélküliségi adatok nem javulnak, addig nincs vége a válságnak. Bajnai Gordon Zalakaroson, a 47. Közgazdász-vándorgyűlésen hozzátette: egyetért az uniós állásfoglalással, amely szerint a gazdaság ösztönzését még nem lehet abbahagyni. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság az idén és jövőre összesen 7 és fél százalékkal esik vissza, így további jelentős kiadáscsökkentésre van szükség, hogy tartani lehessen az egyensúlyt.

Újabb hitelrészletet hív le Magyarország az IMF-től

Jóváhagyta a magyar készenléti hitelkeret negyedik részletének lehívását a Nemzetközi Valutaalap igazgatósága. A Pénzügyminisztérium honlapján arra emlékeztet, hogy az újabb részlet lehívásának feltételeit vizsgáló IMF-delegáció augusztus 26-dika és szeptember 7-dike között tartózkodott Magyarországon. A feltételek teljesítéséről készült szakértői jelentést az IMF igazgatósága szeptember 25-én tárgyalta és hagyta jóvá. A tájékoztatás szerint a testület egyetértett azzal is, hogy a keret felvételére korábban megjelölt határidőt - a kormány korábbi kérésének megfelelően - 6 hónappal, 2010 október 5-ig meghosszabbítsák.

Oszkó: Magyarország 2011-re a térség legstabilabb állama lesz

A pénzügyminiszter szerint Magyarország 2011-re - az uniós elnökség évére - a régió legstabilabb állama lesz. Oszkó Péter a Magyar Tudományos Akadémia konferenciáján azt mondta: az államháztartási hiány akkorra 3 százalék alá csökken, de ehhez folytatni kell a szigorú költségvetési politikát és fenn kell tartani a fiskális fegyelmet. A Magyar Nemzeti Bank elnöke az elmúlt időszak nagy tanulságának nevezte, hogy egyértelműen kiderült a közös európai valuta értéke. Simor András szerint a válság kevésbé érintette azokat az országokat, amelyek már csatlakoztak az euróövezethez.

Az ÁSZ bírálja a költségvetést

Bírálja a jövő évi költségvetés tervezetét az Állami Számvevőszék. A szervezet honlapján olvasható dokumentum szerint a törvényjavaslat nem tartalmaz olyan fontos összegzéseket, mint a többéves kihatású döntések, kötelezettségek számszerűsítése és azok évekre, fejezetekre bontott hatásának kimutatása. Az Állami Számvevőszék szakértői úgy vélik: mivel bizonytalan a világgazdasági válság hatása, ezért kockázatos a törvényjavaslat makroszámainak megvalósulása. Kifogásolják továbbá, hogy az általános indoklásban nem szerepel a foglalkoztatás és a bérdinamika várható alakulása sem.

Hamarabb jutnak támogatáshoz a tejtermelők

Hamarabb kifizetik a tejtermelők jövő évi támogatását - közölte a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Gráf József a Kaposvári Állattenyésztési Napokon úgy fogalmazott: mivel az uniós bizottság 9 hónapja képtelen olyan változtatásokat hozni, ami segítene a tejgazdálkodókon, a magyar agrárkormányzat nem vár tovább, és október 16-a után előrehozza a jövőre esedékes támogatások folyósítását. A miniszter hozzátette: a tejtermelők megkapják teljes egészében azt a keretet is, ami a krízisalapból az ország rendelkezésére áll a piaci feszültségek kezelésére. Ez az előrehozott kifizetésekkel együtt literenként 22-24 forintos támogatást jelent.

Tizenhat magánnyugdíjpénztárt bírságolt meg a PSZÁF

Összesen 12,6 millió forintra bírságolt 16 magyarországi magánnyugdíjpénztárt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A szervezet szóvivője az InfoRádióban közölte: a pénztárak késedelmesen dolgozták fel az APEH-től megkapott tagdíj-bevallási és befizetési adatokat, emiatt nem írták időben jóvá a tagok számláján a pénzt, a másik pedig, hogy nem volt teljes egyezés a központi és a pénztári nyilvántartás között. Binder István elmondta: az Évgyűrűk, a Premium, az OTP, az Allianz Hungária, az AEGON, az MKB, az AXA, az Életút, az Erste, a Honvéd, a Budapest, a Dimenzió, a Quaestor, az Aranykor, a VIT és az ING 200.000 és 1,5 millió forinti közötti büntetést kapott.

Ismét terítéken a szlovák államnyelvtörvény

A módosított szlovákiai államnyelvtörvény végrehajtásáról tárgyalt a magyar-szlovák kormányközi kisebbségi vegyes bizottság Pozsonyban. A megbeszélésen a két ország kormányfőjének szécsényi megállapodásai, illetve az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásai alapján fogalmazott meg kérdéseket a jogszabály végrehajtásáról a magyar fél - közölte Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára, a vegyes bizottság társelnöke. Miroslav Moj¾ita, testület szlovák társelnöke hangsúlyozta: Pozsonynak meggyőződése, hogy a módosított jogszabály nem csorbítja a szlovákiai magyarok jogait, és készek megválaszolni minden kérdést.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×