eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bajnai: A kormány 40 évre fenntarthatóvá tette a nyugdíjrendszert

Az elmúlt öt hónapban a kormány érdemi lépéseket tett az ország versenyképességének javítása érdekében, a többi mellett a nyugdíj-, a szociális- és az adórendszer területén - mondta az InfoRádióban Bajnai Gordon miniszterelnök, a New York-i tárgyalásait követően. A kormányfő szerint ezek eredményeként az ország a válság után gyorsabban fejlődhet majd, mint ahogy előtte növekedett.

Rövid távon mire számíthat a magyar gazdaság?

Növekedésre, de a korábbinál lassúbbra készül mindenki. Ehhez kell Magyarországnak is alkalmazkodnia, ezért is fontos, hogy a költségvetési hiányunkat alacsonyabban tartsuk, hogy az országnak ne kelljen igen drágán újabb és újabb hiteleket felvenni, és egy olyan pályára térjen az ország, amelyen úgy növekedhet, hogy közben nem függ a külső befektetőktől.

Ekkor is függni fogunk a külső piacoktól, elsősorban a némettől.

Én most a pénzpiacokról beszéltem. Az ország szuverenitását pénzpiaci értelemben mindenképpen helyre kell állítani. De persze növekedés Magyarországon csak akkor lehet, ha a nagy exportpiacok beindulnak. A nemzeti jövedelem 80 százalékát exportból állítjuk elő, ez pedig azt jelenti, hogy ha Németország, Olaszország, Franciaország elindul - mint ahogy ennek vannak már jelei -, akkor indulhat be Magyarországon a fokozatos növekedés. Most ennek az alapjait teremtettük meg.

A Columbia Egyetemen tartott előadásán azt mondta, hogy ha a parlament nem fogadja el a költségvetést novemberben vagy december elején, akkor lemond. Ez már a kampány része?

Egyáltalán nem. Ezt mondom április óta, miszerint Magyarországnak jobb a válságkezelő kormányzás, mint az előrehozott választás, de csak addig, amíg cselekvőképes kormány irányítja az országot. Ha lesz egy jó költségvetés, azzal ütjük rá a pecsétet mindarra, amit az ország az elmúlt hónapokban megtett.

És folytatják a munkájukat a költségvetés elfogadása után is?

Természetesen, hiszen a választások jövő tavaszra várhatók. Egyébként optimista vagyok a költségvetés megszavazását illetően. Úgy látom, hogy a parlament felelős oldala - az a két párt, amely eddig is felelősséget vállalt a válságkezelésért -, továbbra is támogatja a költségvetést. A büdzsé pedig tovább fogja erősíteni a bizalmat az ország iránt, és növeli annak esélyét, hogy Magyarország gyorsabban lábal ki a válságból, mint más országok.

Azt nyilatkozta a Boomberg hírügynökségnek, hogy Magyarország már képes lesz a piacról finanszírozni önmagát. Ez elég ahhoz, hogy a gazdaság helyreálljon? Nem kellene a gazdasági növekedést is beindítani?

Ez két külön dolog. Magyarország az elmúlt hónapokban rengeteget tett azért, hogy a pénzpiacok bizalmát visszanyerje, az eredmények pedig igen látványosak. Nemcsak a forint erősödésén, a kamatok csökkentésén látszik, hanem azon is, hogy nyáron az utolsó eurókötvény-kibocsátásunkkal visszatértünk a piacra, ahol hatszorosan jegyezték túl a magyar kötvényeket, tehát nagy az érdeklődés. Ezt erősítették meg amerikai tárgyalópartnereim is. De mindez csak arról szól, hogy finanszírozni tudjuk az országot, hogy meg tudjuk újítani az adósságunkat, és nem kell a forint radikális gyengülésétől tartanunk, mint hat-nyolc hónappal ezelőtt.

A Nemzetközi Valutaalap magyarországi képviseletének vezetője csütörtökön azt mondta Budapesten, hogy Magyarországon a gazdasági növekedés beindulása, későbbi felgyorsulása érdekében fontos a strukturális reformok megvalósítása. Ezzel mintha elmaradtunk volna az elmúl hét évben.

Én úgy gondolom, hogy az elmúlt 10 évben nagyon kevés történt ezen a területen. Most az elmúlt öt hónapban tettünk néhány olyan lépést, ami strukturális reformnak, magyarul érdemi, versenyképességet növeli átalakításnak tekinthető.

Melyek ezek?

A nyugdíjrendszer átalakítása, amely egyszerre tette 40 évre fenntarthatóvá a nyugdíjrendszert, nemcsak a mostani nyugdíjasok, hanem a jövőben nyugdíjba menők számára is garantálja, hogy megkaphatják azt, amiért megdolgoztak. Ilyenek egyes szociális területen tett lépések, és mindenképpen ilyen az adórendszer átalakítása, ami arról szól, hogy a munka becsületét állítsuk a társadalmi fejlődés központjába. Mert ezzel azt érjük el, hogy többen mehetnek el dolgozni, több munkahelyet teremthetnek Magyarországon a gazdasági élet szereplői, ha vége a válságnak, és az ország gyorsabb növekedésre lesz képes, mint a válság előtt volt. Akkor ugyanis gyakran nem lehetett találni munkás kezet, mivel sokaknak nem érte meg dolgozni.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×