Vérzéses tüdőgyulladása volt az új influenza második áldozatának

Infostart
2009. szeptember 24. 14:22
Vérzéses tüdőgyulladása volt annak a 34 éves férfinak, aki szerdán halt meg és a boncoláskor derült ki, hogy H1N1 vírus volt a szervezetében - közölte az egészségügyi miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Székely Tamás szerint a férfi látszólag egészséges volt, utoljára három hete járt a körzeti orvosnál egy banális sérülés miatt. Az elmúlt időszakban külföldön nem járt.

Hangsúlyozta: a fiatal férfi halála azért is nagyon rossz hír, mert nem tartozik a WHO által közzétett rizikócsoportok egyikébe sem.

Kérdésre válaszolva kijelentette: nincs járvány Magyarországon, 205 ismert beteg van, de a fertőzöttek száma ennél több lehet, csak nem mindenki fordul orvoshoz.

A férfi a második ember Magyarországon, akiről tudható, hogy az új típusú influenza okozta a halálát.

Az ÁNTSZ közlése szerint a férfi a Dél-Dunántúlon élt, egészséges volt. Nem volt lázas, beteg, és nem tartozott a rizikócsoportba sem.

A vírus első áldozata júliusban egy 42 éves magyar férfi volt. Falus Ferenc országos tiszti főorvos akkor elmondta, a férfi hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban hunyt el Magyarországon. A boncoláskor azonosították szervezetében az új típusú, H1N1-es influenzavírust. A beteg korábban nem járt orvosnál, és szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította az influenza lefolyását.

A tiszti főorvos a korábbi esetet ismertetve elmondta, a férfi közterületen halt meg, azt azonban nem közölte, hogy az ország melyik részén, illetve településén. Akkor azt valószínűsítették, hogy férfi külföldön fertőződött meg.

Magyarországon először májusban mutatták ki az új influenzavírust, mégpedig egy brazil állampolgárnál; a férfi időközben meggyógyult.