Fordult a kocka az UD Zrt. ügyében

Infostart
2009. szeptember 24. 12:05
Teljesen megfordult a kocka a tavaly ősszel kirobbantott UD Zrt.-ügyben. Az egykori vádlók egyikéből, Szilvásy Györgyből gyanúsított lett; Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztése a szocialisták kezében van, most meg Laborc Sándor önként távozott NBH-főigazgató ellen hamis vád miatt tett feljelentést az UD Zrt.

Hamis vádak miatt viszontpereli Laborc Sándort a 2008 őszén kirobbant politikai botránysorozat főszereplőjévé vált UD Zrt - írta az index.hu. A hírportál beszámol arról, hogy a biztonsági céget tavaly hónapokig figyeltette a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, és lehallgattatta négy UD-s vezető telefonbeszélgetéseit is. A rendőrség 2008 szeptember 10-én csapott le az UD Zrt. zuglói központjára, miután Laborc Sándor hat tételben törvénysértéssel gyanúsította meg a céget.

A cég vezetői szerint a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján az NBH főigazgatója biztosan tudta, hogy nem használható lőfegyvereket, hanem csak néhány muzeális darabot tárolnak a székházban, mégis értesítette a rendőrséget, ahol Laborc Sándor információi alapján rendelték el a házkutatást megelőző fegyveres rajtaütést.

Futó Barnabás, a cég jogi képviselője az Indexnek elmondta, hogy a fegyverrel való visszaélés mellett időközben további három feljelentés is alaptalannak bizonyult, ezekben is megszüntették a nyomozást.

Az ügyhöz tartozik, hogy 2008 szeptemberében a Fidesz feljelentette Szilvásy Györgyöt, arra hivatkozva, hogy a tárca nélküli miniszter törvénysértő módon jutott azokhoz felvételekhez, amelyek Demeter Ervin és Kövér László fideszes képviselők Horváth Józseffel, az UD Zrt. vezetőjével folytatott magánbeszélgetéseit tartalmazzák.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be: a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

A Fővárosi Főügyészség szeptember 18-án elutasította az MDF elnökének feljelentését. A legfőbb ügyész a nyár elején e hangfelvételhez kapcsolódóan kérte Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es politikusok mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség hivatalosan nem közölte, hogy ezt milyen bűncselekmény gyanúja miatt kérte, az MTI azonban úgy tudja, hogy a két politikus - a legfőbb ügyész házelnökhöz intézett levele szerint - megalapozottan gyanúsítható személyes adattal való visszaélés vétségével, valamint kényszerítés bűntettével.

A több szálon futó nyomozások során eddig egyedül az ügyészség gyanúsított meg egy embert, Szilvásy György volt titokminisztert hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett, különleges személyes adattal való visszaéléssel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást